Laatste update 14:32
68

Belgische katholieke school wil moslimleerling ‘meer ruimte geven voor geloof’

De overkoepelende organisatie Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen wil moslimleerlingen meer ruimte geven om hun geloof te belijden. Begin juni wordt het voorstel voor een ‘katholieke dialoogschool’ gedaan, waar leerlingen met diverse geloofsovertuigingen welkom zullen zijn. Dat meldt de Standaard. 

De directeur-generaal van het katholiek onderwijs Lieven Boeve vindt dat het hoog tijd is voor een handreiking. Op de katholieke scholen waar veel moslims zitten, is er plek voor meisjes met hoofddoeken, speciale gebedsruimtes en het extracurriculaire vak islam. Het is wel zo dat elk van de 2200 katholieke scholen voor zichzelf moet  bepalen hoe er invulling wordt gegeven aan het beleid.

We willen gastvrij zijn. Iedereen is op onze dialoogscholen welkom. We gaan er niet meer vanuit dat elke leerling een christelijke achtergrond heeft. We moeten concreet aan de slag gaan met de levensbeschouwelijke diversiteit in onze klassen, in alle vakken.

Zo willen we jongeren leren nadenken over hun identiteit en leren communiceren met de ander. Dit is geen revolutie, maar een evolutie. En die voorstellen over de hoofddoek of gebedsruimtes zijn geen voorstellen van de koepel. De koepel gaat helemaal niets opleggen. We willen scholen alleen een leidraad geven hoe ze hun dialoogschool in de praktijk kunnen brengen.

Het besluit van de katholieke schoolleiding is natuurlijk een nachtmerrie voor de extreem-rechtse partij N-VA. De voorzitter Bart De Wever, ziet een inclusieve samenleving en school duidelijk niet zitten.

Als men naast het traditionele katholieke geloof ook ruimte inlast voor de islam, dan moet men consequent zijn en ook de deur openzetten naar andere levensbeschouwingen. Waarom dan geen zedenleer? Of de leer van het vliegend spaghettimonster? Dan moet je de lijn doortrekken. En wat is dan nog het onderscheidende project van het katholiek onderwijs.

De dag voor Hemelvaart deelt het hoofd van het katholiek onderwijs doodleuk mee dat het een van de fundamenten van zijn project – en dus bij uitbreiding van de Vlaamse samenleving – onderuit slaat. De Guimardstraat is zich blijkbaar aan het specialiseren in zichzelf vernietigende hervormingen. Na de brede eerste graad en de domeinscholen, nu dit. De top van het katholiek onderwijs heeft voor zichzelf uitgemaakt dat een onderscheidend pedagogisch project voor hen niet meer hoeft.

cc foto: Artform Canada

Geef een reactie

Laatste reacties (68)