30

Belgische kerncentrale lekt

Al zes jaar lekt radioactief water in de Maas

Groen Links Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil dat minister Verhagen direct contact opneemt met zijn Belgische ambtsgenoot om te vragen het lek te dichten en de centrale spoedig te sluiten.

nuclear power station in Tihange, belgium / Atomkraftwerk in Tihnage, Belgien
De Waalse krant La Libre stelt vanochtend dat al zes jaar bekend is dat er radioactief water uit een van de bassins van de Belgische kerncentrale in Tihange aan de Maas lekt. Desondanks stroomt er nog altijd vervuild water uit de centrale. Vlaamse experts melden dat het lek zeker niet onbelangrijk is, omdat microscheurtjes zich onvermijdelijk transformeren in grotere scheuren, zeker wanneer ze zich onderaan in het bassin bevinden. Van Tongeren:

Nu bekend is dat al zes jaar radioactief water uit één van de bassins lekt, moet Verhagen direct contact opnemen met zijn Belgische ambtsgenoot. Niet alleen België, maar ook Nederland loopt in deze gevaar: onveiligheid en vervuiling houden niet op bij grenzen. In Fukushima zijn omwonenden ook steeds verzekerd van de veiligheid van het project. Vorig jaar is aangetoond dat hier geen garanties voor te geven zijn. GroenLinks heeft al meerdere keren bij minister Verhagen haar twijfels over deze kerncentrale geuit. Het is nu tijd voor actie.

Update 22:40

Ook in Limburg maakt men zich zorgen, schrijft Metro:

Ook de provincie Limburg is niet gerust op het lek in de kerncentrale in het Belgische Tihange. Gedeputeerde voor milieu en energie Bert Kersten (PvdA) is bezorgd en wil helderheid over de situatie. “Transparantheid en volledige openheid van zaken is van het allergrootste belang.

cc-foto: Andreas Krischer

Geef een reactie

Laatste reacties (30)