Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Belgische kerncentrale lekt

  •  
12-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-kerncentrale_tihange_300.JPG
Al zes jaar lekt radioactief water in de Maas
Groen Links Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil dat minister Verhagen direct contact opneemt met zijn Belgische ambtsgenoot om te vragen het lek te dichten en de centrale spoedig te sluiten.
De Waalse krant La Libre stelt vanochtend dat al zes jaar bekend is dat er radioactief water uit een van de bassins van de Belgische kerncentrale in Tihange aan de Maas lekt. Desondanks stroomt er nog altijd vervuild water uit de centrale. Vlaamse experts melden dat het lek zeker niet onbelangrijk is, omdat microscheurtjes zich onvermijdelijk transformeren in grotere scheuren, zeker wanneer ze zich onderaan in het bassin bevinden. Van Tongeren :
6569096441_18261c78f7
Nu bekend is dat al zes jaar radioactief water uit één van de bassins lekt, moet Verhagen direct contact opnemen met zijn Belgische ambtsgenoot. Niet alleen België, maar ook Nederland loopt in deze gevaar: onveiligheid en vervuiling houden niet op bij grenzen. In Fukushima zijn omwonenden ook steeds verzekerd van de veiligheid van het project. Vorig jaar is aangetoond dat hier geen garanties voor te geven zijn. GroenLinks heeft al meerdere keren bij minister Verhagen haar twijfels over deze kerncentrale geuit. Het is nu tijd voor actie.
Update 22:40
Ook in Limburg maakt men zich zorgen, schrijft Metro :
Ook de provincie Limburg is niet gerust op het lek in de kerncentrale in het Belgische Tihange. Gedeputeerde voor milieu en energie Bert Kersten (PvdA) is bezorgd en wil helderheid over de situatie. “Transparantheid en volledige openheid van zaken is van het allergrootste belang.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.