Laatste update 19:41
21

Belgische milieuminister treedt af na leugen over klimaatmars-complot

Update 19.25 uur:
Joke Schauvliege, de christendemocratische minister voor Leefmilieu in de Vlaamse regering, heeft zojuist op een persconferentie haar ontslag aangekondigd. Afgelopen weekend claimde de minister geheel onterecht in een speech dat er een complot achter de grote opkomst bij klimaatmarsen zit en dat de Belgische veiligheidsdienst dat aan haar zou hebben bevestigd. Schauvliege zei bij de persconferentie:

Ik heb een niet gecontroleerd bericht voor waar aangenomen. Ik heb mij verontschuldigd, maar de stroom aan kritiek is blijven komen.

Volgens Schauvliege ontving ze de afgelopen dagen ‘duizenden mails en sms’en’ en kon ze ‘geen normale communicatie meer voeren, ook niet met mijn gezin’ nadat de actiegroep Act for Climate Justice een oproep deed om de vier klimaatministers van België berichtjes te sturen en daarbij de nummers van hun zakelijke gsm plaatste.

Schauvliege blijft wel lijsttrekker van de Oost-Vlaamse lijst voor het Vlaams Parlement voor de aanstaande verkiezingen in mei.

Eerder:
Joke Schauvliege, de christendemocratische minister voor Leefmilieu in de Vlaamse regering, ligt zwaar onder vuur omdat ze dit weekend in een speech het verzinsel verspreidde dat er een complot achter de klimaatmarsen zit. Ze hield haar gehoor van boeren voor dat de Staatsveiligheid, de Belgische AIVD, haar daarover heeft geïnformeerd. Inmiddels heeft ze moeten erkennen dat ze dat verzonnen had. De milieupartij Groen eist haar aftreden. Zie hier haar gewraakte woorden:

“Ik zie misschien spoken, maar ik denk dat er iets van waarheid in zit. Wat ik de voorbije weken in scène zie gezet worden, op vlak van klimaat, dat doet er mij heel sterk aan denken. Dat men hier de omgekeerde beweging aan het doen is. Veel mensen die betogen, beseffen niet dat ze een stukje deel uitmaken van een opgezet systeem. Ik weet wie achter heel die beweging zit. Zowel van de zondagse betogingen als de spijbelaars. Men heeft me dat ook verteld vanuit staatsveiligheid. Ik kan u garanderen dat ik niet alleen spoken zie en dat de klimaatbetogingen meer zijn dan spontane solidariteitsacties met ons klimaat.”

Op de Vlaamse Radio 1 nam ze haar woorden rap terug, meldt HLN:

“Mijn uitspraak klopt niet”, zegt ze daarover. “Ik heb geen rechtstreeks contact gehad met de Staatsveiligheid.” Ze beweert zelf “geschrokken te zijn” van hoe ze een en ander gezegd heeft. De Staatsveiligheid zelf wil vanmorgen niet reageren. “Voor ons is deze zaak geklasseerd”, zegt een woordvoerster. Toch vindt de minister niet dat ze gelogen heeft. “Ik heb niet het gevoel dat ik gelogen heb. Ik heb niet willens nillens de waarheid verdraaid, wel heb ik mij wat vergaloppeerd. Ik ben ook maar een mens. Ik kan mij vergissen en vergalopperen.”

Politieke partijen reageren geërgerd op de uitspraken van Schauvliege, schrijft De Morgen:

Oppositiepartij Groen vraagt het ontslag van de minister. “Voor Groen is de maat vol. Deze minister kan onmogelijk nog geloofwaardig functioneren op een cruciale positie als de hare”, stelt fractieleider Björn Rzoska. De partij dient naar eigen zeggen woensdag in het Vlaams Parlement een motie van wantrouwen in. “De minister liegt over Staatsveiligheid en criminaliseert geëngageerde burgers”, zegt Rzoska. “Hoe kunnen wij deze minister in de toekomst nog geloven? Ze ondergraaft met deze leugens ook de geloofwaardigheid van de Vlaamse regering”, stelt Rzoska. “Dit is geen accident de parcours, dit is het parcours”, zegt de Groen-politicus nog.

De christendemocratische CD&V-fractie vergadert over de vraag of haar minister kan aanblijven.

Youth for Climate, de scholierengroepering die de klimaatprotesten aanvoert, zegt in een reactie op Facebook:

De aantijging van de minister is een belediging voor het authentieke engagement van zovele jongeren. Wij reikten haar de hand voor constructief overleg en doen dat nog steeds, ondanks haar beschuldigingen. Wij zijn bewuste jongeren die met eigen ogen konden vaststellen hoe het klimaatakkoord niet werd ondertekend door België een week na de grootste klimaatmars ooit in december. De verontwaardiging die we hierover terecht voelden is thuis aan onze eigen keukentafel ontstaan nadat we hoorden over de acties van Greta Thunberg. Greta is de grote inspirator van alle klimaatspijbelaars in heel Europa en zo ook voor ons en onze beweging Youth For Climate. Aan die keukentafel beslisten we iets te doen. Daar was niemand bij en dat was ook niet nodig: het gaat slecht met het klimaat, we zijn kwaad en dat willen we tonen. Tegelijk hopen wij als klimaat spijbelaars nog steeds op een constructief en positief antwoord vanuit de politiek, een samenwerking over alle partijgrenzen heen die klimaat voorop stelt en vooral daadkrachtig de problemen aanpakt. Wij jongeren willen verbinden, niet breken of gebroken worden.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)