71

Belgische minister van Justitie wil imams registreren

Koen Geens, de Belgische minister van Justitie wil alle Belgische imams registreren, om zo meer zicht te krijgen op de imams die in België prediken en aan welke moskeeën ze verbonden zijn. Van alle Belgische moskeeën zou de imam zich van Geens moeten melden bij de Moslimexecutieve, de centrale raad van moslims in België. Die moet de informatie dan doorgeven aan de Staat.

Geens doet zijn voorstel omdat Abdelbaki Es Satty, die wordt gezien als het brein achter de aanslagen in Spanje, in België verbleef. “Hij mocht vrij ons land in. Ik kan het vrije verkeer van personen in Europa niet uitschakelen,” aldus Geens.

Es Satty klopte in Belgie aan bij een moskee in Diegem, om daar te mogen preken. De leiding van de moskee vond het gedrag van Es Satty na korte tijd en een aantal proefpreken verdacht en heeft hem gerapporteerd bij de lokale autoriteiten. Volgens de voorzitter van deze moskee in Diegem klopte Es Satty bij hen aan voor een baan. ‘Tijdens het vragen naar zijn documenten gedroeg hij zich zeer verdacht, waarop wij hem duidelijk hebben gemaakt dat hier geen plaats voor hem was en dat hij moest vertrekken.’

Geens vindt dit een alerte reactie van de moskee, maar wil alsnog dat iedere imam die in België predikt centraal geregistreerd wordt. Ook de Belgische gewesten kunnen volgens Geens maatregelen nemen met betrekking tot imams. ‘Ik zou graag hebben dat ze enkel erkende imams in moskeeën toelaten. Dat durven ze niet wegens de vrijheid van godsdienst.’

Geens is zich echter ook bewust dat hij deze informatie niet af kan dwingen: ‘Ik weet niet of de Moslimexecutieve die informatie van elke moskee zal krijgen. Ik kan dat niet eisen.  In ons land geldt godsdienstvrijheid. Dat wil zeggen dat onze erediensten mensen kunnen laten prediken die zij wensen.’ Aldus Geens.

Bron: VRT, NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (71)