7

Belgische politie pakt honderden vluchtelingen op

België verstrengt regels na kritiek op onzorgvuldige grenscontroles 

De Belgische politie heeft in twee weken tijd 352 vluchtelingen en twee mensensmokkelaars opgepakt. Ook worden de controles aan de grens opgevoerd. Zestig tot honderd agenten zullen vijf dagen per week patrouilleren. Dat meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

De krant baseert de informatie op cijfers van de federale politie en uitspraken van de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Volgens Jambon wordt er niet alleen bij de grens gecontroleerd maar ook bij bekende smokkelroutes, luchthavens en Thalys-stations.

Van vluchtelingen zonder papieren worden de vingerafdrukken afgenomen en door de politiedatabank gehaald. Het is afhankelijk van het resultaat of mensen naar Dienst Vreemdelingen Zaken doorgestuurd worden of een gesloten asielzoekerscentrum gebracht worden om te repatriëren. Het is nog niet duidelijk welke factoren daarbij meespelen. In Het Laatste Nieuws reageert de Belgische vice-premier:

Dit is zeker geen heksenjacht tegen vluchtelingen. Alleen willen we dat iedereen die zich op ons grondgebied bevindt, bekend is bij de overheid.

De Belgische overheid kreeg eerder deze maand kritiek om de onzorgvuldige controles die alleen binnen kantooruren werden gedaan. Het is niet onwaarschijnlijk dat die ophef tot een strenger toezicht heeft geleid.

cc foto: Michaël Stone

Geef een reactie

Laatste reacties (7)