Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Belgische postbodes gaan gestolen fietsen opsporen

  •  
01-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
bpost_300.jpg
Scanner vangt automatisch signaal antidiefstalchip op en verwittigt de politie
Postbodes hebben steeds minder post te bezorgen. De Belgische post komt met een innovatieve manier om de dagelijkse bestelronde nuttiger te laten zijn.
Postbodes van Bpost krijgen een scanner die tijdens het lopen van hun bezorgroute automatisch de omgeving scant. Als het scanapparaat het signaal van een gestolen fiets opvangt worden de GPS-coördinaten doorgestuurd aan de lokale politie die het rijwiel vervolgens kan ophalen en terugbezorgen bij de rechtmatige eigenaar.
5616163103_dccdc27584_z
Het opsporen en doorsturen gebeurt automatisch zonder dat de postbode er iets van merkt. Ook worden de gegevens van de vindplaats van de fiets en de eigenaar gescheiden van elkaar opgeslagen. Bpost wil daarnaast dat een postbode met enige regelmaat een bezoek brengt aan depots voor gevonden fietsen en daar fietsen scnat.
De RFID-chip, die alleen uit de fiets verwijderd kan worden door die te vernielen, wordt verkocht via fietswinkels. Via de website CycloSafe van Bpost kan de fiets geregistreerd worden. Een soortgelijk project zou al in Groot-Brittannië lopen. Of het echt gaat helpen is de vraag. De opsporing van gestolen auto’s met gps, aanvankelijk een groot succes, werkt inmiddels niet meer. Dieven weten hoe ze de apparatuur moeten uitschakelen, meldt de Gazet van Antwerpen.
“Ze zijn verouderd, worden onklaar gemaakt en er simpelweg uit gesloopt. We lopen achter de feiten aan”, zegt een expert. (…) Nog nooit werden er zo weinig ontvreemde voertuigen teruggevonden, laat staan dat daders worden gepakt. “Wat we terugvinden, zijn oude auto’s waarmee ramkraken zijn gepleegd of joyriding mee is gedaan. De nieuwe exemplaren zijn en blijven gevlogen”, aldus de expert.
RTEmagicC_Bvpcfb2IIAAJbnB.jpg
 cc-foto: crosby_cj

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.