17

Belgische premier biedt ontslag regering aan

[Update 0:20] Vlaamse liberalen willen toch weer praten ... Partij stapte donderdag uit coalitie ... Breekpunt: verdeling tweetalig kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde

De Belgische premier Yves Leterme (CD&V) heeft bij koning Albert II het ontslag van zijn regering aangeboden. Die houdt zijn beslissing in beraad en heeft intussen Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) ontboden.


De Vlaams liberale partij Open-VLD, één van de belangrijkste coalitiepartijen, heeft is donderdagochtend uit het kabinet gestapt. Belgische media melden nu dat premier Leterme bij koning Albert II het ontslag van de gehele regering aangeboden.

Partijvoorzitter De Croo van de Open-Vld had deze actie al aangekondigd als er vandaag geen akkoord zou komen over het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde. Dit meldt De Volkskrant donderdag:

‘BHV’ is al jaren een bron van spanning en frustratie in de Belgische politiek. Brussel-Halle-Vilvoorde is het enige tweetalige kiesdistrict in België, waardoor Franstalige partijen op Vlaams grondgebied stemmen kunnen ronselen. Vlaamse partijen hebben die mogelijkheid niet in Wallonië.

Het Constitutionele Hof oordeelde in 2003 dat deze ongelijkheid moet verdwijnen. Anders zijn nieuwe verkiezingen niet rechtmatig. Na talloze mislukte pogingen het kiesdistrict te splitsen, wees koning Albert II eind vorig jaar oud-premier Dehaene aan als bemiddelaar in het conflict. Deze heeft achter de schermen, in nauw contact met de partijen, de basis voor een akkoord opgesteld. Dinsdagavond legde hij zijn taak als bemiddelaar neer en liet hij de onderhandelingen verder over aan premier Yves Leterme en regerende partijen.

Crisisberaad
Het Belgisch kabinet is donderdagmiddag in crisisberaad bijeengekomen om zich te beraden over de politieke situatie. Eerder meldde de Vlaamse publieke omroep VRT dat premier Yves Leterme op weg zou zijn naar koning Albert II, maar dat blijkt niet te kloppen.

De andere regeringspartijen, de Vlaamse christendemocraten en Franstalige christendemocraten, liberalen en socialisten, willen nog verder onderhandelen.

Lees hier verder

Update 23-04: De Vlaamse liberale partij Open VLD, die donderdag de Belgische regering-Leterme ten val bracht, is onder voorwaarden toch bereid opnieuw te onderhandelen. Partijvoorzitter Alexander De Croo heeft dat donderdagavond gezegd op de Vlaamse televisie. De Croo wil wel eerst “hoopgevende signalen van degenen die ons vertrouwen hebben geschonden” dat er serieus te praten valt.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)