Laatste update 20:49
62

Belgische staatssecretaris verwart levens redden met mensensmokkel

De Belgische staatssecretaris Theo Francken (Asiel en Migratie, N-VA) deed dinsdag een wel heel aperte uitspraak. Volgens Francken doet de ngo Artsen zonder Grenzen namelijk aan mensensmokkel. Francken reageerde met zijn tweet op de reddingsactie van Artsen zonder Grenzen waarbij ze bijna 1.000 vluchtelingen die op zee in de problemen waren gekomen hadden gered. “Door er te redden veroorzaakt u indirect alleen maar mee doden. Ze moeten er wegblijven. Ze doen aan mensensmokkel. Dit heeft niets met vluchtelingen te maken, mar met illegale migratie”, meent Francken stellig. Wie de mensen op de boten zijn, waar ze vandaan komen – en of ze dan ook als vluchteling te erkennen zijn, is niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de situatie waar ze vandaan komen kennelijk zo rot is, dat ze bereid zijn hun leven op zee te riskeren. Eén van de vrouwen aan boord was zelfs hoogzwanger: ze beval aan boord van de reddingsboot.

Premier Michel heeft de staatssecretaris inmiddels teruggefloten: “Ik keur ten stelligste de verwarring af die is gecreëerd tussen mensensmokkelaars en de ngo’s. Ik roep hem op om meer nuance aan de dag te leggen in zijn communicatie”, zegt hij. Ook roept hij Francken op in gesprek te gaan met Artsen zonder Grenzen.

Sinds drie jaar voert Artsen zonder Grenzen zoek- en reddingsoperaties uit op de route van Libië naar Italië, in coördinatie met de Italiaanse kustwacht, die de noodsignalen opvangen.

Directeur Operaties bij Artsen zonder Grenzen in België, Bert Janssens, reageert:
“Het is ontzettend triest dat een lid van de Belgische regering zoiets zegt. Een dieptepunt dat we nog nooit hebben meegemaakt.” Hij verwerpt ook het idee dat de reddingsoperaties een aanzuigende werking zouden hebben. “Ze verwarren oorzaak en gevolg. Onze acties zijn een reactie op de humanitaire ramp van meer dan 5.000 verdronken vluchtelingen in 2016.”

Geef een reactie

Laatste reacties (62)