64

Belgische staatssecretaris wil anti-folterverdrag VN omzeilen

De Belgische staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft ervoor gepleit dat België artikel drie van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) omzeilt: het anti-folterverdrag. Volgens Francken is dat nodig om vluchtelingenboten terug te kunnen slepen naar waar ze vandaan komen. Franstalige oppositiepartijen PS en Défi hebben om het aftreden van de staatssecretaris gevraagd.

Francken is voorstander van de zogenaamde “pushbacks”; het op zee onderscheppen van bootjes met vluchtelingen, om die vervolgens terug te slepen naar de kust vanaf waar ze vertrokken zijn. Dat gaat tegen het EVRM in, omdat er geen garantie is dat de vluchtelingen in het land van herkomst niet worden gefolterd. ‘Wij moeten die boten allemaal kunnen terugsturen. We moeten artikel drie proberen te omzeilen,’ vond Francken.

Die uitspraak wekte de woede van een deel van de oppositie. ‘Theo Francken wordt steeds schaamtelozer’, zei minister-president van de Franse gemeenschap Rudy Demotte (PS). Zijn partijgenoot Elio Di Rupo sloot zich daarbij aan: ‘Is Francken op zijn hoofd gevallen?’ wilde hij weten. Benoît Hellings van de partij Ecolo wil dat premier Charles Michel zich in het Parlement over de uitspraak van Francken buigt. Michel zei in december nog nadrukkelijk dat artikel drie van het EVRM voor hem ‘heilig’ is.

Na de ontstane ophef liet Francken weten dat hij niet werkelijk bedoelde dat hij het anti-folterverdrag wil omzeilen, maar ‘enkel de strikte interpretatie ervan door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens’. Daarbij legde hij uit dat hij een deal met Tunesië wil sluiten om daar boten naar terug te kunnen slepen. Dit weekend zonk een boot met vluchtelingen voor de kust van Tunesië. Daarbij zijn mogelijk meer dan 100 mensen om het leven gekomen. Het officiële dodental staat op 48, maar nog zo’n 64 mensen worden vermist.

Bron: VRT / cc-foto: EU2017EE

Geef een reactie

Laatste reacties (64)