Laatste update 09:31
106

Belgische studenten boos over onversneden vrouwenhaat bij lezing

Belgische studenten willen dat de Universiteit van Gent (UGent) maatregelen neemt tegen de rechts-conservatieve studentenvereniging KVHV die vorige week een lezing organiseerde met plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs. Tijdens de lezing deed Hoeyberghs de ene na de andere hatelijke uitspraak over vrouwen. Zo zei hij: “Vrouwen willen wel de privileges van mannelijke bescherming en geld, maar ze willen niet meer hun benen opendoen. Je kan een vrouw niet als gelijke behandelen zonder haar slaaf te worden.”

Hoeyberghs, die twee vechtscheidingen achter de rug heeft, meent dat vrouwen louter worden geleid door emoties. “Vandaar dat wetenschappers ook meestal mannen zijn”, aldus de plastisch chirurg, die zijn emoties tijdens de lezing zelf ook niet altijd in bedwang kon houden. Behalve over vrouwen sprak Hoeyberghs ook over ‘jeanetten’ (een denigrerende, Vlaamse term voor homo’s) en over de klimaatcrisis. De Standaard schrijft:

Over de inwoners van Kiribati, het eerste land dat door de klimaatverandering dreigt te verdwijnen, zegt hij bijvoorbeeld: ‘Als die lummels te mottig zijn om hun hut 100 meter hoger op de berg te verzetten: dat ze verzuipen.’

De studenten in de zaal moesten lachen om de vrouwvijandige, homofobe en racistische opmerkingen van de plastisch chirurg, zo blijkt uit beelden van de lezing die op sociale media circuleren. Andere studenten reageren ondertussen boos op het optreden van Hoeyberghs.

Rector Rik Van de Walle van de UGent bezint zich op maatregelen tegen de studentenvereniging KVHV. Volgens hem was het optreden van Hoeyberghs ‘vernederend’: zijn uitspraken gaan ‘volkomen in tegen alles waar onze universiteit voor staat’.

Eerder dit jaar wilde de KVHV ook Dries Van Langenhove van het Vlaams Belang uitnodigen, maar daar stak de UGent een stokje voor. Van Langenhove kwam vorig jaar in opspraak na een reportage van het programma Pano over de door hem opgerichte rechts-radicale beweging Schild en Vrienden. Leden van Schild en Vrienden bleken het nazisme te verheerlijken en tienduizenden racistische berichten uit te wisselen.

Geef een reactie

Laatste reacties (106)