26

Ben Bot boos op de Volkskrant

De voormalige minister Ben Bot voelt zich er in geluisd

De Volkskrant interviewde voormalig Minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot naar aanleiding van het schandaal met GroenLinks Kamerlid Mariko Peters. Ze wordt verdacht van vriendjespolitiek omdat ze in 2005 als diplomaat in Kabul een subsidieaanvraag goedkeurde van het Prins Claus Fonds. Aanvrager van de subsidie was Robert Kluijver die later haar partner werd. In het Volkskrant interview zegt Bot, die toentertijd Peters baas was, dat zij fout zat met de subsidie-aanvraag, maar liet aan NRC weten ‘toch wel heel boos’ te zijn over de weergave van zijn woorden.

Bot zegt in NRC dat hij niets weet over de feiten omtrent Mariko Peters en Robert Kluijver. “Toen niet en nu ook niet”. Dat maakt het toch vreemd dat de Volkskrant Bot als volgt citeerde:

Als ik het toen geweten had, zou ik haar op het matje hebben geroepen: dit kan helemaal niet. Toen het Prins Claus Fonds haar vroeg om een advies, was het correct en beter geweest als ze onmiddellijk had gezegd: dat moet u mij niet vragen, want ik heb een relatie met die man. Ik vind dat haar positie als Kamerlid nu moeilijk is. Ik kan nog niet zeggen dat ik vind dat zij moet terugtreden. De feiten moeten spreken. Maar het lijkt erop dat zij Kluijver toch een handje heeft geholpen.

Bot zegt nu dat hij wel met de Volkskrant heeft gesproken, maar dat hij slechts antwoord heeft gegeven op ‘abstracte vragen’ zoals ‘Wat als een medewerker een advies geeft over een man waar ze een relatie mee heeft?’. Geen van de vragen hield direct verband met Peters.

In NRC erkende Peters dat ze destijds zakelijker had moeten opereren, maar dat ze toch vindt dat ze ‘integer’ heeft gehandeld en dat haar geen belangenverstrengeling kan worden verweten.

De resultaten van het feitenonderzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken moeten nog worden afgewacht. Eerder kwam Buza al naar buiten met het feit dat eind 2006 in de contractverlenging van Peters duidelijke afspraken zijn gemaakt om mogelijke belangenverstrengelingen te voorkomen. Volgens het ministerie zijn die afspraken sindsdien niet geschonden.

Bot noemt Mariko Peters in NRC een ‘voortreffelijk Kamerlid’ en zegt de resultaten van het feitenonderzoek naar haar af te wachten. Meerdere Kamerleden als Harry van Bommel (SP) en Han ten Broeke (VVD) vinden de beschuldiging flinterdun. Hero Brinkman (PVV) laat in de NRC optekenen:  “Schrijf maar op: zélfs Hero Brinkman wacht een reactie af van Buitenlandse Zaken.”

Update 14.00

NRC belde met Volkskrant journalist Jan Hoedman die Bot interviewde. Hij zegt dat Bot wel degelijk de uitspraken letterlijk heeft gedaan.
Hoedeman:

Hij heeft nog wel stevigere uitspraken gedaan over Peters, maar die hebben we niet gebruikt. Ik heb net met Bot gesproken en er is geen ruis meer op de lijn. Hij was vooral boos over het beeld dat naar voren kwam uit het artikel. Ik ken Bot al lang en heb nooit eerder problemen met hem gehad over artikelen. Ik heb voorgesteld dat hij zijn citaten voortaan voor publicatie eerst mag accorderen. Daar is hij mee akkoord gegaan.

Reactie van Bot op volgt later deze middag.

RRC: Ben Bot: Mariko Peters zat fout met subsidie-aanvraag

cc-foto: Roel1943

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (26)