Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Veiligheidszone' voor feestvierende vrouwen in Berlijn

  •  
29-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
151 keer bekeken
  •  
16324335950_c67d0ad1c7_k
Bij de nieuwjaarsfestiviteiten rond de Berlijnse Brandenburger Tor zal een speciale veiligheidszone voor vrouwen worden ingeruimd. De maatregel werd ingesteld als reactie op de gruwelijke nieuwjaarsviering in Keulen in 2015, waarbij honderden vrouwen werden betast en aangerand. Vrouwen die zich onveilig voelen of die eerder slachtoffer werden van seksueel geweld, kunnen gebruik maken van de veilige zone waarin ook een opvangtent van het Rode Kruis en psychologen aanwezig zullen zijn. Dergelijke tenten werden eerder al tijdens de oktoberfeesten in München opgezet, waar in het verleden ook veel vrouwen zijn lastiggevallen.
Tijdens de nieuwjaarsnacht van 2015 in Keulen werden vrouwen massaal  omsingeld , belaagd, betast en beroofd door groepjes veelal jonge mannen. Honderden vrouwen deden aangifte van seksueel geweld, waaronder 21 aangiften van verkrachting. Hoewel er al snel bericht werd over ‘hoofdzakelijk vluchtelingen’ die verantwoordelijk zouden zijn, bleek nadien dat de overgrote meerderheid van de verdachten uit slechts twee landen afkomstig was: Algerije en Marokko. Onder hen veel bekende veelplegers. Van de 58 verdachten zijn er slechts drie afkomstig uit een oorlogsgebied. In totaal werden 25 Algerijnen, 21 Marokkanen, 3 Tunesiërs, 3 Duitsers en 2 Syriërs opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de aanrandingen. De overige verdachten kwamen uit Irak, Libië, Iran en Montenegro. Een aantal van de verdachten was minderjarig.
De berichtgeving over Keulen had grote invloed op de publieke opinie over vluchtelingen.
Cc-foto: Keulen , William Helsen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.