31

Berlijnse politie doet grote inval bij haatverspreiders op Facebook

De Berlijnse politie heeft bij tien appartementen in Berlijn een inval gedaan vanwege haatberichten die online geplaatst zijn door de bewoners. De boodschap: het internet is geen juridisch vacuüm. Dit meldt de Morgenpost.

In verband met haatberichten op het internet en in het bijzonder op Facebook, heeft de politie in Berlijn de woningen op woensdagochtend bezocht. De negen verdachten worden beschuldigd van haat te hebben verspreid. Bij de inval werden 58 agenten ingezet. Onder andere computers, mobiele telefoons, verdovende middelen en wapens zijn in beslag genomen. De woordvoerder van de politie Stefan Redlich vertelt dat er bij sommige bewoners niks is gevonden.

Dat waren deels ook mensen die slechts één keer hun haat hebben geuit.

De verdachten zijn voornamelijk mannen tussen de 22-51 jaar. De boodschap is volgens Redlich duidelijk: ‘het internet staat niet boven de wet’. Degene die verdacht bevonden zijn moeten rekening houden met een strafrechtelijke boete van enkele duizenden euro’s.

De mannen richtten hun haat online vooral op vluchtelingen. Één van ze schreef onder een artikel over een vluchteling die aan de Bulgaarse grens werd neergeschoten door een grenswacht: Het belangrijkste is dat het er weer ééntje minder is. Helaas te weinig. Het beste is om ze allemaal af te knallen zodat de hele groep vertrekt. Een ander plaatste in een discussie over de vluchtelingen een foto van Adolf Hitler, op wiens arm een swastika te zien was. En anti-semitische opmerkingen als ‘op naar Auschwitz met u’.

Volgens Redlich is het aantal online haatberichten in Berlijn aanzienlijk gestegen. In 2014 waren er nog 196 procedures uitgevoerd en in 2015 al 289. De politie doorzoekt Twitter, WhatsApp en YouTube maar de meeste gevallen werden via Facebook gevonden.

Ook politici hebben met online racistische haat te maken, met name uit extreemrechtse hoek. Het meest recente voorbeeld is van het Groene Bondsdag-lid, Özcan Mutlu. Hij leverde een gastbijdrage aan het medium Tagesspiegel over democratie in het onderwijs en werd met de dood bedreigd. Op Facebook werd hij uitgescholden: ‘je moet omgelegd worden, jij vuile rat’, ‘Groene-Turken nazi’ en ‘Turk, rot op’. Mutlu heeft bij de federale politie een klacht ingediend.

Haatmails op Facebook is niets nieuws maar met de doodsbedreigingen gaat het te ver. In het verleden waren bedreigingen anoniem en nu verstoppen ze hun identiteit niet meer. Blijkbaar omdat zij geloven dat het geoorloofd is om te ageren tegen politici en hen te beledigen hen.
De Bondsdag vraagt niet alleen dat de zaak van de politicus hard aangepakt wordt maar dat de autoriteiten zich volledig inzetten voor iedereen die hiermee te maken krijgt.

cc foto: Montecruz Foto

Geef een reactie

Laatste reacties (31)