Laatste update 11:49
10

Bernie Sanders schaart zich achter Jeremy Corbyn

Het is geen formeel stemadvies, want het past een buitenlands politicus niet om zich te mengen in de verkiezingsstrijd van een ander land, maar Bernie Sanders stelt dat hij “zeer onder de indruk” is van Jeremy Corbyn en dat er “grote overlappingen” zijn in het beleid van hem en dat van de Britse Labour-leider. Sanders was vorig jaar in de race voor het Amerikaanse presidentschap. Hij verloor de strijd om de nominatie nipt van Hillary Clinton en voerde een indrukwekkende campagne die op massale steun kon rekenen.

Sanders prijst Corbyn onder meer omdat hij het aandurft het bestaan van de klassenmaatschappij op de agenda te zetten. “Te veel mensen sluiten de ogen voor de buitensporige verschillen in inkomen en welvaart die bestaan in de VS, die bestaan in het Verenigd Koninkrijk en in de rest van de wereld.”

Volgens Sanders is het ontstaan van oligarchieën, regeringen die bestaan uit een kleine groep vermogenden (de 1 procent) en het land de facto in bezit hebben, een van de grootste bedreigingen voor democratieën in de wereld.

Hij haalt het voorbeeld aan (video onder op 22:00) van een enkel, gemiddeld kantoorgebouw op de Kaaiman-eilanden in het Caribisch gebied waar officieel 15.000 bedrijven uit de VS en andere landen zijn gevestigd. Die bedrijven onttrekken zich via het belastingparadijs aan de maatschappelijke verplichten ten aanzien van de landen waar ze hun winsten vergaren.

Volgens de laatste peilingen maakt de linkse Corbyn serieus kans komende donderdag bij de parlementsverkiezingen de conservatieve premier May te verslaan.

Saillant detail is dat de broer van Sanders kandidaat is voor de Green Party en hoopt verkozen te worden als parlementslid voor Oxford East.

Zie ook: Joop-café: Mei Li Vos en Merijn Oudenampsen over de opkomst van links

Geef een reactie

Laatste reacties (10)