65

Bestuurders vertrekken ‘bij bosjes’

Iedere week stappen er 2 wethouders op

In 2012 zijn er 105 wethouders opgestapt. Dat blijkt uit onderzoek van VNG Magazine, een uitgave van de Vereniging van Gemeenten. 2012 is daarmee bijna net zo’n tumultueus jaar als 2004 en 2008.

VNG Magazine schrijft:

De belangrijkste aanleidingen voor het opstappen van wethouders in 2012 zijn politieke conflicten over bezuinigingen, kostenoverschrijdingen en budgettering. Die deden zich voor in 20 van de 65 gemeenten die werden geconfronteerd met een wethouders- of coalitiecrisis. Kwesties over integriteit en mogelijke belangenverstrengeling trokken veel aandacht, maar bleken slechts in 9 gemeenten de oorzaak voor het gedwongen vertrek van wethouders. 

Niet ieder opstappen is een drama, in een kwart van de gevallen kiest de wethouder een andere politieke werkkring. Zo werd de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher in 2012 minister van Sociale Zaken en zijn Haagse collega Sander Dekker staatssecretaris.

In het artikel (pdf) portretteert het magazine ook een aantal wethouders-drama’s. Zoals dat van de fluitiste die bekend werd onder haar artiestennaam Berdien Stenberg maar in Almere de politiek in ging en na twaalf jaar raadslidmaatschap wethouder werd.

Berdien Steunenberg, die landelijke populariteit verwierf als fluitiste, moet na twee jaar wethouderschap opstappen. Het aftreden van de wethouder van CDA en ChristenUnie gaat met het nodige lawaai gepaard. Er is een motie van wantrouwen voor nodig om haar naar de uitgang te verwijzen. Haar eigen partij, het CDA, vertolkt een hoofdrol door openlijk te twijfelen of Steunenberg nog wel geschikt is als wethouder voor Almere.

Geef een reactie

Laatste reacties (65)