56

Bestuurders zorginstellingen blijven eigen zakken vullen

Vorig jaar stelde de zorgsector een beloningscode in om de hoogste salarisschaal een plafond te bieden

Uit een inventarisatie van verschillende jaarverslagen blijkt nu dat de bestuurders in 2009 meer hebben verdiend dan de balkenendenorm. Bestuurders verdienden gemiddeld 241.000 euro per jaar, ruim 50.000 euro boven de norm.

Na veel maatschappelijke kritiek over de hoge salarissen van medische specialisten en bestuurders, heeft de zorgsector zelf een eigen code opgesteld. In deze code staat vastgesteld dat het maximum salaris 190.000 euro is. Toezichthouders mogen 30% boven dat plafond gaan, wat neer komt op een maximum van 245.000 euro.

Van de 185 bestuurders verdienden er in 2009 76 meer dan dat maximum. Zo verdiende Emile Lohman, bestuursvoorzitter van het Universitair Medisch Centrum St Radboud 365.931 euro. Aysel Erbudak, bestuursvoorzitter van het Slotervaart Ziekenhuis overtreft hem met een jaarsalaris van 450.000 euro.

De Abvakabo laat in de Volkskrant weten de topsalarissen voortaan wettelijk te willen vastleggen. Ze heeft inmiddels de Tweede Kamer opgeroepen om bij de komende bezuinigingen in de zorg te beginnen met het vaststellen van normen voor de topsalarissen.

Lees meer hierover bij het Financieel Dagblad

cc-foto: Public Domain Photos

Geef een reactie

Laatste reacties (56)