38

Beurzen aan banden

VS: Obama komt met nieuwe wet voor meer toezicht op banken ... Duitsland: 'naked short selling' verboden ... Nederland: motie voor speculatieverbod aangenomen

De financiële sector wordt wereldwijd aan banden gelegd. Vannacht heeft de Amerikaanse Senaat ingestemd met een nieuwe wet die meer toezicht mogelijk maakt op banken. Eerder deze week stelde Duitsland een speculatieverbod in. Het Nederlandse parlement nam prompt een motie aan om ook in ons land eenzelfde verbod in te stellen.

Door redactie Joop

De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met de hervorming van de financiële sector. Een nieuwe wet maakt onder meer een onafhankelijke toezichthouder voor de financiële sector mogelijk. President Barack Obama wil met de wet de teugels op de financiële sector strakker aanhalen.

Als banken te veel risico’s nemen, kan de overheid ingrijpen. Op die manier moet een herhaling van de kredietcrisis worden voorkomen. De geldnood waarin Amerikaanse banken en verzekeraars in 2008 belandden, was de oorzaak van de wereldwijde recessie.

In Europa richt de aandacht zich momenteel op een speculatieverbod. In Duitsland geldt sinds deze week een verbod op naked short selling, waarbij beleggers speculeren op koersdalingen van aandelen die ze zelf niet bezitten. Lees hier meer over de Duitse situatie.

In Nederland wil de Tweede Kamer dat het demissionaire kabinet Balkenende-IV dit Duitse voorbeeld volgt. Een motie waarin het kabinet wordt verzocht om speculeren op koersdalingen aan banden te leggen, werd door een meerderheid gesteund. De AFM liet eerder weten niets in zo’n verbod te zien. Om die reden hebben de indieners Roemer (SP) en Hamer (PvdA) besloten het kabinet in te schakelen.

Lees ook: PvdA en SP sturen aan op speculatieverbod

Geef een reactie

Laatste reacties (38)