Laatste update 18:59
141

Bewoners Fries dorp kopen met eigen geld huis voor Syrisch asielzoekersgezin

In het Friese dorp Easterlittens hebben bewoners geld ingezameld om een huis van 150.000 euro te kopen voor het Syrisch asielzoekersgezin Yasin dat daar is komen wonen. De stichting Hûs fran de Wrald (Huis van de Wereld) werd eigenaar van een woning tegenover een kerk en dat is nu overgekocht. Het geld voor het huis komt voor een deel van de kerk, een derde van één familie en nog een aantal individuele donaties.

Easterlittens is een klein dorp met 450 bewoners waar geen asielzoekers of biculturele Nederlanders wonen. Tijdens een bootuitje spraken de dorpelingen over de vluchtelingencrisis en dat ze graag zouden willen helpen. Het idee ontstond om geld in te zamelen voor een woning. Het AD spreekt met dorpelingen Janneke Bijlsma en Jan van der Wal:

Jan: (…)

Wie hoeveel heeft betaald doet er niet zoveel toe voor ons, niet iedereen kan hetzelfde bedrag missen. We zijn met een groep van zo’n veertig vrijwilligers uit het dorp. Daar hebben we het huis mee gekocht en daar helpen we nu de familie mee hun leven hier op te starten. Zo gaat dat hier: als er iets moet gebeuren, dan regelen we dat. Iedereen kent elkaar, de lijntjes zijn kortEr was geen echt anti-sentiment. Een enkele opmerking op facebook, dat was het wel.

Janneke:

(…) We hebben wel aan de gemeente gevraagd: we zouden het liefst een gezin in het huis hebben! We zagen het niet zo zitten dat er bijvoorbeeld 4 alleenstaande mannen in zouden komen. Wat moeten die heel de dag in zo’n dorp als dit doen

Tawfik en Wafaa Yasin kwamen met hun vijf kinderen eerst kennismaken met het dorp en naar het huis kijken. Sinds vier weken zijn ze ingetrokken. Het gezin is erg blij met de woning en betaalt huur aan de stichting met dezelfde regels als in een regulier huurcontract.

In een dorp verderop, Jowert, schijnen dorpelingen een huis gebouwd te hebben voor het vluchtelingengezin dat daar is komen wonen. Janneke is wel te spreken over de manier waarop de Friese dorpen omgaan met nieuwkomers.

In Jorwert hebben bewoners zelf het oude dorpshuis omgetimmerd tot een woning voor asielzoekers Ondertussen hopen wij ook vooral dat andere dorpsgemeenschappen die dit verhaal lezen, denken: verdraaid, dat kunnen wij eigenlijk ook wel doen.

Lees het hele verhaal in het AD.

Geef een reactie

Laatste reacties (141)