46

Bezuinigen op brandweer kost levens

Meer doden bij grote branden door verdwijnen kleine brandweerkazernes

“Een kind dat in een brandend huis op zolder ligt, kunnen we voortaan niet meer redden”, stelt Cees van Beek van de belangenvereniging van brandweervrijwilligers (VBV) vast. Door bezuinigingen verdwijnen kleine kazerneposten. Daardoor worden de aanrijtijden met tien minuten verlengd.

Bij grote branden zullen voortaan meer slachtoffers vallen omdat bluswagens te laat arriveren, zegt Van Beek in het AD. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) zegt dat het wettelijke mag. De aanrijtijden zijn volgens hem wettelijk vastgelegd. De uiterste grens van 18 minuten zal nu ook gehaald worden, de inspectie zal daar goede toezicht op houden, meent hij. “Veiligheid staat voorop, daar gelden strenge eisen voor.”

Van Beek gelooft niet in die mooie woorden van de minister. De brandweerkorpsen bestaan voor 80 procent uit vrijwilligers. Hij voorspelt een grote leegloop onder deze groep. “De kans is niet alleen groter dat er meer slachtoffers vallen in de brandende objecten, maar ook onder de brandweerlieden”, aldus Van Beek. De vakbonden FNV en CNV delen de zorg van de VBV-voorzitter.

De bezuiniging bij de brandweer gaat volgens insiders over zo’n 200 tot 300 miljoen euro. Naast het sluiten van kleine brandweerkazernes gaan de brandweerkorpsen op in de zogeheten veiligheidsregio’s die veel logger en bureaucratischer zijn.

cc-foto: Brandweer Wervik

Geef een reactie

Laatste reacties (46)