11

Bezuiniging thuishulp hakt er overal anders in

Gemeenten kiezen voor minder uren hulp, hogere eigen bijdragen en lagere uurtarieven voor de thuishulpen

De bezuinigingen op huishoudelijke hulp pakken in iedere regio weer anders uit. Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs gemeenten, waaronder de tien grootste. Cliënten in Rotterdam krijgen straks minder uren hulp, terwijl Eindhovenaren een hogere eigen bijdrage betalen. Amsterdam wil hele groepen uitsluiten die nu nog wel voor thuishulp in aanmerking komen.

Het kabinet wil vanaf 2015 veertig procent korten op huishoudelijke hulp voor ouderen en anderen die niet in staat zijn hun huis zelf schoon te houden. De Tweede Kamer neemt hierover dit jaar een besluit, schrijft de Volkskrant. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) schat dat ongeveer de helft van de gemeenten al besluiten heeft genomen om de bezuiniging het hoofd te bieden.

Veel gemeenten vinden dat hulpbehoevenden die genoeg geld hebben om de huishoudelijke hulp te betalen, ‘dit niet op de gemeenschap zouden moeten verhalen’, zoals de Almeerse wethouder Ineke Smidt (PvdA) het verwoordt. Maar de rechter floot vorig jaar al gemeenten terug die op dit vlak aan inkomenspolitiek wilden doen. Ook mogen gemeenten niet meer geld vragen voor huishoudelijke hulp dan de door het Rijk vastgestelde maximale eigen bijdrage.

De meeste gemeenten verlagen in eerste aanzet de uurtarieven voor thuiszorgorganisaties. Thuishulpen gaan er hierdoor flink op achteruit. Veel thuiszorgmedewerkers zijn bang hun baan te verliezen, aldus de Volkskrant. 

Volkskrant: Terugschroeven thuishulp doet per regio anders pijn

Foto-cc: Kaleemsagard

Geef een reactie

Laatste reacties (11)