9

Bezuinigingen op Britse politie gaan door

Minister van Financiën: Rellen veranderen niets aan de plannen

De bezuinigingen op de Britse politie gaan gewoon door. Dat heeft de minister Osborne van Financiën laten weten. In een reactie zegt hij dat de rellen in Engeland niets aan de plannen hebben veranderd.

De Britse regering wil zo’n 2,3 miljard euro bezuinigen op het politieapparaat. Concreet komt het erop neer dat er waarschijnlijk 30.000 banen zullen verdwijnen. Ter vergelijking: De afgelopen nacht waren er in Londen alleen al 16.000 agenten op de been. Normaal zijn dat er 2.500.

Osborne verklaart tegenover BBC:

Dit gaat niet alleen over de politiebudgetten. Dit gaat over een veel grotere uitdaging voor onze samenleving, die zich bezighoudt met mensen die we te lang hebben genegeerd; we moeten hen helpen het gevoel te geven dat ze een belang hebben in de samenleving.

De Britse premier David Cameron noemde het optreden van de politiechefs eerder inadequaat. Volgens de premier zou de politie niet snel genoeg hebben ingegrepen. Ook zouden er te weinig agenten de straat op zijn gestuurd. Minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, zegt de politiechefs opdracht te hebben gegeven harder op te treden. Sir Hugh Orde, voorzitter van de vereniging van politiechefs, hekelt de gedane uitspraken. Hij noemt de rol van de politici in deze ‘irrelevant’:

De beslissing om politie in grote getale in te zetten is geruime tijd voordat enige politicus betrokken raakte genomen.” Dat politici terugkwamen is alleen om “een gevoel te geven dat er nu weer iemand de leiding heeft over het land die politiek leiderschap biedt.” Over de claims van Cameron dat de politie te timide heeft gereageerd zegt hij: “Ik den dat, na een gebeurtenis als deze, mensen die er niet bij waren, altijd commentaar zullen geven.

BBC: US ‘supercop’ Bill Bratton warns riot arrests not only answer
Guardian: Police revolt against David Cameron’s reform agenda
NOS: Britse politiebezuinigingen gaan door

cc-foto: Il Fatto Quotidiano

Geef een reactie

Laatste reacties (9)