28

Bezuinigingen pgb gaan door; wel aparte regeling zware gevallen

Vanavond Tweede Kamerdebat met staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten

Staatssecretaris Veldhuijzen-Van Zanten (Gezondheidszorg) blijft bij haar bezuinigingsplannen voor het persoonsgebonden budget, zo bericht de NOS. Wel komt er een aparte vergoedingsregeling voor mensen die veel en complexe zorg nodig hebben. Dat schrijft de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer. De Kamer debatteert vanavond met de staatssecretaris over haar plannen.

In haar brief schrijft Veldhuijzen van Zanten dat ze ernaar streeft dat iedereen de zorg behoudt die hij nodig heeft. Maar ze wil niet beloven dat cliënten helemaal niets merken van de bezuinigingen, zo meldt ook de NOS. De staatssecretaris zegt dat er allerlei ontwikkelingen zijn waardoor de zorg efficiënter en goedkoper kan worden. Het CPB berekende vorige week juist dat de bezuinigingen minder opleveren dan werd gedacht.

Volgens De Pers moeten de mensen die voor de speciale vergoeding in aanmerking willen komen “substantiële zorgvraag” hebben voor zeer specifieke zorg. Zo moeten ze een zogeheten CIZ-indicatie van tien uur per week hebben. Een verdere uitwerking van de regeling volgt nog.

Met een pgb kunnen mensen zelf zorg inkopen. De regeling werd de staat te duur, omdat er veel gebruik van werd gemaakt. Daarom besloot het kabinet hierop te bezuinigen. De Tweede Kamer debatteert vanavond om 18.30 uur met de staatssecretaris over haar plannen. 

NOS: Bezuinigingen op pgb gaan door

De Pers: Bezuinigingen persoonsgebonden budget versoepeld

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (28)