Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bezuinigingen raken rechtersopleidingen in het hart

  •  
06-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
rechter_300.jpg
Vanaf 2012 is er nog maar plek voor één klasje van 25 leerlingen
De Raad voor de Rechtspraak luidt de noodklok. Door bezuinigingen in de rechtspraak staat de opleiding voor rechters op de tocht. De opleiding tot rechter voor pas afgestudeerden (raio) en de studie voor juristen met werkervaring (rio) kunnen in de toekomst steeds minder mensen aannemen.
Volgende de cijfers van de Raad voor de Rechtspraak volgen nu per jaar zo’n zestig studenten de raio-route. Vanaf 2012 zal er nog maar plek zijn voor één klasje van 25 leerlingen per jaar. De Koepelorganisatie voor rechters, de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, maakt zich zorgen. Voorzitter Reinier van Zutphen zegt in het Financieel Dagblad capaciteitsproblemen te voorzien en oplopende wachttijden voor rechtszaken.
Het aantal rechters in opleiding is de afgelopen jaren flink aan het afnemen. In 2010 volgden 65 rechters de rio-variant. Het jaar daarvoor waren dat er nog 95 per jaar. Volgens de laatste cijfers zijn er nu nog maar tien plekken beschikbaar.
cc-foto: Bhermans
Lees meer nieuws: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.