Laatste update 13:35
54

Bezwaren van Hongarije en Slowakije tegen verdeling migranten ongegrond

De bezwaren van Hongarije en Slowakije tegen de verplichting om asielzoekers uit Italië en Griekenland over te nemen, zijn ongegrond. De verspreiding van asielzoekers over de verschillende EU-landen is een proportioneel middel om de twee mediterrane landen te helpen de migrantencrisis van 2015 te verwerken. Dat stelt de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie woensdag. De opinie van de advocaat-generaal is niet bindend, maar wordt meestal opgevolgd door het hof, dat zich na de zomer uitspreekt.

Hongarije en Slowakije waren naar het hof in Luxemburg gestapt nadat zij in september 2015 op een speciale ministerraad in Brussel over het verdelen van vluchtelingen tegen hadden gestemd, evenals Tsjechië en Roemenië. De meerderheid van de lidstaten was echter voor en het plan om in twee jaar 120.000 vluchtelingen uit Italië en Griekenland via een quotaregeling te verspreiden werd aangenomen.

Hongarije en Slowakije wilden dat het hof dat besluit nietig zou verklaren omdat er geen legale basis zou zijn, er procedurele fouten waren gemaakt en het geen goed antwoord op de migrantencrisis is. Het hof wees vandaag alle argumenten af.

Sinds het besluit in 2015 hebben Hongarije en Polen geen enkele asielzoeker overgenomen, en Tsjechië niet meer sinds augustus vorig jaar. De Europese Commissie was daarom in juni een juridische procedure begonnen tegen de drie landen.

Woensdag voert de commissie de druk op met een tweede stap in de zogenoemde inbreukprocedure. Ze krijgen een maand de tijd om de commissie te melden hoe ze zich alsnog naar de regels zullen schikken. Zo niet, dan kan de commissie besluiten ze voor het Europese Hof van Justitie te dagen.

Bron: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (54)