33

Big Brother woont in je smartphone

Android- Blackberry- en Nokiatelefoons worden standaard geleverd afkijksoftware

Zo’n miljoen smartphones zijn uitgerust met de zogenoemde Carrier IQ-software. Daarmee kunnen telefoonfabrikanten en providers sms-berichten onderscheppen voordat ze in de inbox van de gebruiker belanden en ook tapt het zowel 3G als Wifi-verbindingen af. De keylogger monitort toetsaanslagen, maar slaat dus ook informatie op die zeer waardevol is voor de marketing van telecombedrijven.


Smartphones van Android- Blackberry- en Nokia worden standaard geleverd met keylogger. De fabrikanten installeren de software op de telefoon om zo te kunnen volgen hoe hun telefoons worden gebruikt, schrijft Webwereld. Voor een consument zou het niet mogelijk zijn om de keylogger uit te zetten.

Ontdekker van de ‘geheime’ software is Trevor Eckhart, een van de ontwikkelaars van het Android-besturingssysteem van Google voor smartphones. Nu de zaak aan het licht is gekomen blijkt dat niet alle Androidfabrikanten afspraken hebben gemaakt met Carrier IQ. Het bedrijf eist nu een schadeclaim en laat in een persverklaring weten dat de software  alleen te gebruiken is om de kwaliteit van de toestellen en netwerken te kunnen verbeteren.

Volkskrant: ‘Geheime afluistersoftware op 141 miljoen smartphones’
Laat je niet gek maken: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (33)