8

Bijna de helft Nederlandse Europarlementariërs is vrouw dankzij #StemopeenVrouw

Drie Nederlandse vrouwen die op een onverkiesbare plek stonden voor de Europese Parlementsverkiezingen zijn met voorkeursstemmen alsnog in het Europees Parlement gekomen, te weten: Samira Rafaela (D66), Liesje Schreinemacher (VVD) en Kim van Sparrentak (GroenLinks). Van de 26 Nederlandse Europarlementariërs zijn er straks 12 vrouw, waarmee het percentage vrouwen stijgt van 34,6 naar 46,2 procent. Dat heeft de stichting Stem op een Vrouw bekend gemaakt, na hun succesvolle campagne om de politieke representatie van vrouwen te vergroten.

NRC schrijft:

Samira Rafaela, die bij D66 als derde op de lijst stond, neemt de plek in van Raoul Boucke, de nummer twee. Zij wordt de eerste Nederlandse afgevaardigde met een Caribische achtergrond in het Europees Parlement. Bij de VVD komt advocaat Liesje Schreinemacher, vijfde op de lijst, in plaats van Bart Groothuis (nummer vier). Kim van Sparrentak van GroenLinks, voorzitter van de Federatie van Jonge Europese Groenen, die op de zevende plaats stond, kreeg net meer stemmen dan Eline van Nistelrooij (nummer drie). Zij werkt bij Wise, een non-profitorganisatie die is geworteld in de anti-kernenergiebeweging.

Stem op een Vrouw heeft niet geteld of er ook mannen met voorkeursstemmen in het Europees Parlement zijn gekomen, dat is niet waarschijnlijk. Voorzitter Devika Partiman:

We hebben met heel veel partijen gesproken en voor zover wij weten komen er geen mannen met voorkeursstemmen in het Europees Parlement. Van VVD, D66, GroenLinks, ChristenUnie/SGP, PvdA en CDA weten we dat zeker. Alleen bij Forum voor Democratie zou het nog kunnen dat er kandidaten lager op de lijst met voorkeursstemmen zijn gekozen.

Afbeelding: European Parliament/Pietro Naj-Oleari

Geef een reactie

Laatste reacties (8)