53

Bijna de helft van gepensioneerden kan niet rondkomen

Vier op de tien gepensioneerden kan niet rondkomen van zijn of haar pensioen. Dat blijkt uit een enquête van ouderenbond ANBO onder bijna 9.000 ouderen. Dertig procent van hen zegt al te bezuinigen op boodschappen en sociale activiteiten. Zij hebben geen idee meer waarop zij nog meer kunnen besparen.

Directeur Liane den Haan van ANBO maakt zich grote zorgen. Volgens haar is de rek er nu echt uit.

Al acht jaar op rij staat de koopkracht onder druk doordat pensioenen niet geïndexeerd of zelfs gekort zijn. Daarnaast hebben ouderen te maken met een stapeling van maatregelen waardoor hun koopkracht uit de pas loopt met die van werkenden.

Het gaat vooral om de ouderen met een middeninkomen en met hoge zorgkosten. Die mensen hebben volgens ANBO een te hoog inkomen om in aanmerking te komen voor toeslagen, maar zijn vervolgens wel de dupe van een opeenstapeling van nadelige bezuinigingsmaatregelen door het kabinet Rutte.

Een derde van de ondervraagden zou graag zien dat de belasting over het pensioen omlaag gaat en vier op de tien wil dat regels waaraan pensioenfondsen zich moeten houden worden aangepast. Ook wil veertig procent het liefst dat de AOW omhoog gaat, maar dat is volgens ANBO geen reële optie.

AOW verhogen is geen gerichte maatregel. Het kabinet moet zich focussen op de groep die echt in de problemen zit, dus gepensioneerden met een middeninkomen en/of hoge zorgkosten.

Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) laat in een reactie weten dat het kabinet zich komende zomer zal buigen over de koopkracht voor 2017. ‘Uitgangspunt daarbij is een evenwichtige koopkracht voor iedereen, ook voor gepensioneerden.’

Bron: NOS
cc-foto: Marcel Oosterwijk

Geef een reactie

Laatste reacties (53)