223

Bijstandontvangers intensiever gescand

Gemeenten mogen gegevens koppelen om misbruik op te sporen… Staatssecretaris De Krom geeft gemeenten vrij spel: alle bankgegevens mogen ingezien worden... Fraude vastgesteld op zo'n 1,1 procent

Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) heeft dinsdag de strijd tegen bijstandsfraude geopend. Door gemeenten toegang te geven tot alle bankrekeningen van iedereen in de bijstand en door gemeenten toe te staan meer gegevens aan elkaar te koppelen, wil hij misbruik opsporen en schijnbaar spoorloze fraudeurs opsporen. Dat schrijft De Volkskrant. Eerder werd al vastgesteld dat zo’n 1,1 procent van de bijstandsgerechtigden fraudeert.

Fraude met uitkeringen is volgens De Krom ‘diefstal van gemeenschapsgeld en een aanslag op de solidariteit van het socialezekerheidsstelsel’. Eerder is vastgesteld dat zo’n 1,1 procent van de bijstandsgerechtigden fraudeert.

In 2010 voor 199 miljoen euro aan fraude vastgesteld, waarvan 53 miljoen met bijstandsuitkeringen. In totaal werd er dat jaar 4,3 miljard euro aan bijstand uitgegeven.

Om de pakkans te vergroten gaan gemeenten nu verschillende gegevens aan elkaar koppelen.

De Volkskrant schrijft hierover:

Om de pakkans bij fraude met de bijstand te vergroten, worden de gegevens van sociale diensten, de studiefinanciering, de banken, het handelsregister, de gemeentelijke basisadministratie en het kadaster zo gekoppeld dat uitkeringsfraudeurs sneller kunnen worden opgespoord.

De computersystemen gaan in veel gevallen een alarmmelding geven wanneer iemand met een bijstandsuitkering een te dure auto koopt, heimelijk samenwoont, inkomsten achterhoudt of eigen bezit verzwijgt.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (223)