274

Bijstandsgezinnen verliezen door kabinet honderden euro’s

Uitgelekt wetsvoorstel in handen van Uitgesproken VARA toont uitwerking bezuiniging op bijstand

Gezinnen waarvan een lid bijstand ontvangt zullen honderden euro’s per maand gaan inleveren, als het aan het kabinet ligt. Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat in handen is van de redactie van Uitgesproken VARA. Vanavond om 20.25 op Ned.2

In het regeerakkoord is afgesproken dat minister Kamp van Sociale Zaken en zijn staatssecretaris De Krom 2,4 miljard euro moeten bezuinigen. Bezuinigingen op de bijstand moeten zo’n 100 miljoen gaan opbrengen. Uit het wetsvoorstel blijkt hoe dat uitpakt voor gezinnen waarvan een lid bijstandsgerechtigd is.

De belangrijkste wijziging ten opzichte van het verleden is dat in een gezinssituatie de gezinsleden niet langer individueel recht hebben op bijstand, maar dat een gezin gezamenlijk bijstand dient aan te vragen. Letterlijk staat in de toelichting op het wetsvoorstel: “De bijstand voor het individu binnen deze leefsituatie is daarmee als het ware afgeschaft.”

In het wetsvoorstel worden drie situaties doorberekend.
1.    Een gezin waarvan de ouders bijstand ontvangen en het thuiswonende kind verdient meer dan het norminkomen van € 1.300,– bruto. De ouders krijgen geen bijstand meer, want het kind moet voor hen zorgen.
2.    Een alleenstaande ouder met een jong volwassen kind, beiden in de bijstand. Nu €1.800 per maand bruto, straks € 1.300,–; het zogenaamde norminkomen.
3.    Een gezin met (een) werkende ouder(s) en een thuiswonend meerderjarig kind in de bijstand. Het kind krijgt geen bijstand meer want het inkomen van het gezin ligt boven het norminkomen.
In de toelichting bij het wetsvoorstel wordt uitgegaan van kortingen die oplopen van € 500,-  tot € 800,–. bruto per maand.

PvdA-Kamerlid Hans Spekman en FNV-Jong-voorzitter Jeroen de Glas reageren in Uitgesproken VARA op de uitgelekte cijfers.

Geef een reactie

Laatste reacties (274)