180

Bijstandswet hakt er in

FNV vreest dat duizenden in de armoede worden gedrukt door de nieuwe bijstandswet

De nieuwe bijstandswet zal bij één op de vijf Nederlanders voelbaar zijn. Dat meldt de NOS zaterdagavond na een rondgang langs de grote steden. In totaal gaat het ongeveer om 60.000 mensen in heel Nederland.

Per 1 juli gaat de nieuwe bijstandswet in. Kabinet Rutte wil met deze nieuwe regels mensen prikkelen om weer aan het werk te gaan. Maar gaat het werken? De oppositie en de vakcentrales hebben er tot nu toe geen vertrouwen in. Vooral de veranderende regels voor een uitkering in het gezinsinkomen hebben voor velen gevolgen.

Straks wordt het inkomen van andere gezinsleden via de zogenoemde huishoudtoets van de uitkering afgetrokken. Bij bijstandgerechtigden moet de gemeente het inkomen van alle gezinsleden bij elkaar optellen, waarna het inkomen van de andere gezinsleden van de uitkering wordt afgetrokken. Gemeenten vrezen hierdoor dat veel kinderen vroeg het huis uitgaan en ook zijn ze bang dat er straks meer fraude wordt gepleegd met valse adressen.

PvdA-wethouder Rinda den Besten zegt in Metro dat ze denkt dat één of de vier mensen in haar gemeente hun uitkering kwijtraken. Ze vreest dat werkende kinderen straks hun ouders moeten onderhouden of gedwongen het huis uit moeten. 

Dan denk ik: waar zijn we mee bezig? Dit gaat alle doelen voorbij.

FNV Vakcentrale vreest dat duizenden in de armoede worden gedrukt.

De huishoudtoets breekt de toekomst van een heleboel jongeren in de knop. Het kabinet ontneemt duizenden op deze manier hun economische zelfstandigheid.

Metro: Eén of vijf voelt gevolgen nieuwe bijstandwet

cc-foto: De Raaf foto’s
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (180)