79

Billenkoek voor Thierry Baudet gaat viraal

'Een blanke is een expat en een Afrikaan is een immigrant' ... 'Arabieren en zwarten sterven en hun levens zijn minder waard'

Een debat met de Afrikaanse criticaster Fatou Diome waarin de Frans-Nederlandse opiniemaker Thierry Baudet’s ideeënbubbel ten aanzien van de bootvluchtenproblematiek moeiteloos werd doorgeprikt, is viraal gegaan. Het zijn vooral de sterke argumenten en de verwijzingen naar het verschil in behandeling van mensen op basis van hun huidskleur en afkomst.

Waarom wordt het filmpje massaal gedeeld? Oordeel zelf. Hieronder een overzicht van enkele uitspraken van Fatou Diome. 

Deze mensen, wiens lichamen aanspoelen op onze kusten, en ik kies mijn woorden zorgvuldig, als ze blank waren geweest, was de gehele aarde aan het schudden geweest. In plaats daarvan zijn het zwarten en Arabieren die sterven en hun levens zijn minder waard.

Over de verdrinkingsdood van de wanhopigen vluchtelingen:

De Europese Unie met haar marine en oorlogsvloten kan de migranten redden uit de Atlantische oceaan en de Middellandse zee als de bereidheid daar zou zijn geweest. Maar ze leunen achterover en wachten tot de migranten zijn gestorven. Het is alsof de verdrinkingsdood wordt gebruikt als afschrikking om te voorkomen dat migranten naar Europa komen. Maar laar me je dit vertellen: dat ontmoedigt niemand… Omdat het individu dat migreert als een overlevingsmechanisme, omdat hij of zij overtuigd is dat het huidige leven dat hij moet leiden weinig waard is, niet bang is om te sterven.

Over het gebrek aan besef dat we in een geglobaliseerde samenleving zitten, of we dat nu willen of niet:

Meneer, jullie zullen niet als kleine goudvissen in fort Europa blijven. De huidige crisis toont ons dat.  Europa kan niet langer zichzelf opsluiten zolang er wereldwijd conflicten zijn. Europa kan zich niet langer achter haar rijkdom verschuilen wanneer er wereldwijd aan zoveel behoeften niet voldaan wordt. We leven in een geglobaliseerde samenleving waar iemand uit India zijn brood verdient in Dakar, iemand uit Dakar zijn brood verdient in New York en een Gabonees dat doet in Parijs. Of u het nu leuk vindt of niet: dit proces is onomkeerbaar.

Het verschil tussen expat en een immigrant

Of u nu een witte Canadees bent of een Argentijn en u komt naar Frankrijk om te leven, dan wordt u expat genoemd. Maar wanneer u Afrikaans bent of u komt uit India, Afghanistan, en u komt naar Frankrijk of Duitsland, dan bent u immigrant, ongeacht de omstandigheden. Het is de voorstelling van zaken die xenofobie voedt.

Verschil hoger- en lageropgeleide arbeidsmigranten

En het Schengen-visum waar u het over hebt – u zult me laten uitspreken! – dit visum geeft me de kans om uitgenodigd te worden om op universiteiten te spreken wanneer mijn hersencapaciteit u goed uitkomt en nuttig wordt bevonden. Maar het zit u dwars wanneer mijn broer, die mijn titels niet heeft, maar die misschien ook op een dag naar Europa wil komen om in de bouw te gaan werken, dat idee maakt uw landen schizofreen. U kunt de migranten niet opsplitsen in nuttige en  giftige individuen.

Over de vrijheid van degenen die de macht hebben doordat zij het juiste paspoort bezitten:

U ziet ook de headlines over de stroom Afrikaanse migranten die in Europa arriveren, maar u spreekt niet over de Europeanen die naar Afrika gaan. Dat is de vrijheid die de machtigen, degenen die het geld bezitten en de juiste paspoorten. U gaat naar Senegal, Mali, elk land in de wereld… Overal waar ik naartoe ga ontmoet ik Fransen, Duitsers en Nederlanders. Ik zie ze overal ter wereld omdat ze het juiste paspoort hebben. Met jouw paspoort kun je overal ter wereld komen en je je gedragen alsof je de baas bent met je pretentieuze houding. Stop de hypocrisie. We zullen allen rijk zijn of gezamenlijk vergaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (79)