Laatste update 21:34
58

Bisschop eist ontslag Amsterdamse priester na coming-out

De 57-jarige Amsterdamse priester Pierre Valkering is zondag tijdens de ochtendmis ten overstaan van zijn parochie uit de kast gekomen als homoseksueel. Dat meldt HP/De Tijd. De 57-jarige Valkering deed dat tijdens een feestelijke mis ter ere van zijn 25-jarige jubileum in de Vredeskerk. Het bisdom Haarlem wil nu dat Valkering het priesterschap neerlegt.

Valkering, gekleed in een roze gewaad, sloot zijn preek af met het benoemen van ‘de grote roze olifant’ in de Katholieke Kerk: de homoseksuele ambtsdragers. De priester beklaagde zich over de zwijgcultuur die er binnen de kerk heerst en de ‘naargeestige meningen’ die er binnen het kerkbestuur op nagehouden worden door sommigen. Ook zei hij daar zelf veel onder te hebben geleden. Valkering presenteerde tegelijkertijd zijn biografie waarin hij zijn verhaal doet, over zijn coming-out tegenover zijn ouders, maar ook over bezoeken aan gaysauna’s en darkrooms.

Volgens het bisdom Haarlem houdt dat in dat Valkering zich ‘niet kan en wil houden’ aan zijn celibaatsbelofte en is dat een van de redenen dat hij wat het bisdom betreft zijn ambt naast zich moet neerleggen. Naast niet-celibatair leven is voor het bidsom vooral Valkerings homoseksualiteit een probleem: ‘Meer nog dat hij zich ook andere seksuele vrijheden veroorlooft. Dit is voor de Rooms Katholieke Kerk met een waardige uitoefening van het priesterschap niet verenigbaar.’ Bisschop Punt, die een exemplaar van de biografie heeft ontvangen, wil dat Valkering een ‘bezinningsperiode’ ingaat.

Valkering zei tegen de Gaykrant al te weten dat zijn coming-out voor frictie binnen de kerk zou zorgen:

Het [boek] gaat in ruime mate over seks en het priesterschap en dat zijn, zeker in combinatie met elkaar, geweldige taboe-onderwerpen waarbij de seinen snel op rood springen en de alarmbellen gaan rinkelen. En toch… mijn intentie is goed en ik hoop echt dat ik erdoor kan bijdragen aan een kerk die voor iedereen reëler en leefbaarder wordt.

cc-foto Vredeskerk: FaceMePLS

Geef een reactie

Laatste reacties (58)