14

Bitcoin helpt criminelen een handje

Criminelen kunnen makkelijk handel drijven dankzij virtuele munteenheid

De virtuele munteenheid bitcoin is het ultieme betaalmiddel voor wiskundigen, computerdeskundigen en al wie het vertrouwen in gangbare valuta heeft verloren. Het is waardevast en is niet te manipuleren door centrale banken door bijvoorbeeld de drukpersen aan te zetten. Ideaal? Volgens dagblad Trouw zit er toch nog een addertje onder het gras.

Doordat bitcointransacties buiten de gewone banken om plaats kunnen vinden, kunnen degenen die bij de handel betrokken zijn vrijwel anoniem zijn. Ideaal voor criminelen, dus. Benjamin Lawsky, hoofd financiële toezichthouder van de Amerikaanse staat New York heeft daarom de afgelopen weken zo’n 25 bedrijven gedagvaard met de vraag naar meer informatie over hun praktijken. Onder de bedrijven zijn Coinbase, BitInstant en Coinsetter; handelaren in bitcoin.

Volgens Lawsky zijn de bedrijven vrijwel identiek aan banken en zouden zij daarom ook aan dezelfde regelgeving moeten voldoen.

Een aantal maanden geleden werd het bedrijf Liberty Reserve nog opgerold: het zou met een eigen virtuele munt zo’n 6 miljard dollar hebben witgewassen. Geld dat verdiend zou zijn met drugssmokkel, creditcardfraude en kinderporno.

Volgens Trouw wordt de virtuele munt vrij openlijk gebruikt in het criminele circuit. De krant schrijft

Op internet wordt bitcoin inderdaad vrij openlijk gebruikt als betaalmiddel voor bijvoorbeeld illegale drugs als heroïne. Maar, zo zeggen de voorstanders, hetzelfde geldt voor dollars. Het enige verschil is dat bitcoin moeilijker te traceren is, doordat de bedrijfjes die als banken optreden de anonimiteit van hun klanten garanderen. En dat is precies wat toezichthouder Lawsky wil aanpakken door de aan bitcoin gelieerde bedrijven met zware regeldruk te dreigen.

Trouw: Bitcoin maakt handel criminelen te simpel

cc-foto: Sylvar

Geef een reactie

Laatste reacties (14)