Laatste update 11:05
54

Bizar: Partij Baudet op slinkse wijze gefinancierd door club van Erdogan

Velen vragen zich af hoe Forum voor Democratie, de partij van Thierry Baudet, toch aan z’n kennelijk ruime fondsen komt. NRC licht, na journalistiek graafwerk in samenwerking met een Poolse krant, een tipje van de sluiter op. FvD wordt medegefinancierd door ACRE, een internationaal samenwerkingsverband van conservatieven waar ook de Turkse AKP van president Erdogan deel van uit maakt.

De Alliantie van Conservatieven en Hervormers in Europa is een groepering die opereert van uit Brussel. De club maakt gebruik van zogeheten ‘draaideurdonaties’ om subsidiegelden binnen te slurpen. Het Europees parlement kent regels waarbij samenwerkingsverbanden zoals ACRE eerst geld moeten ontvangen van de eigen leden voordat aansprak gemaakt kan worden op gemeenschapsgeld. Draaideurdonaties betekent dat een donor geld geeft en dan in ruil daarvoor een betaalde opdracht krijgt uit de zo buitgemaakte subsidie. NRC schrijft:

Dat ACRE Baudet financieel steunde, was niet bekend. In het jaarverslag over 2015, toen het Forum nog een stichting was, staat dat met ACRE is samengewerkt, maar worden geen geldbedragen genoemd. Het Forum schrijft wel „trots” te zijn over „grassroots financiering vanuit de Nederlandse samenleving”. Het ontving 84.473 euro van „1.375 Nederlandse particuliere donateurs”. Nu bevestigt Baudet dat ACRE hem dat jaar ook 25.000 euro ter beschikking stelde. Als tegenprestatie doneerde het Forum 2.100 euro aan ACRE (toen nog bekend als AECR). Baudet organiseerde met de subsidies in een Limburgs kasteel een ‘EU Winter School’ voor 20 studenten, die elk 150 euro moesten betalen, zo valt te lezen op internet. Daarnaast hield hij een ‘Referendumdag’, om de Nederlandse afwijzing van de EU-grondwet in 2005 te markeren. Ter ondersteuning van Baudets projecten doneerden ook Pepijn van Houwelingen namens Burgercomité EU en rechtsfilosoof Paul Cliteur aan ACRE (3.000 en 1.000 euro).

Een Duitse europarlementariër noemt de methode een “geavanceerd model van mogelijke corruptie”. Baudet zegt tegen de krant “geen mening” te hebben over de bedenkelijke praktijken. Milsom benadrukt dat tijdens interne en externe begrotingscontroles nooit aan de bel is getrokken. “Zo werkt het nu eenmaal.”

CC-foto: Elekes Andor (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Geef een reactie

Laatste reacties (54)