29

Björk ten strijde tegen privatisering natuurlijke energiebronnen

Meer dan 17.000 IJslanders ondertekenen petitie voor terugdraaien overname

De IJslandse zangeres Björk is tegen de privatisering van de energiesector in haar land die grotendeels gebruik maakt van natuurlijke bronnen zoals vulkanen. De overheid verkoopt een groot deel van haar belangen aan het Canadese Magma Energy Corp. De zangeres vraagt de regering een referendum te organiseren zodat het volk zich kan uitspreken tegen de verkoop.


Naar aanleiding van een onderzoek, waaruit blijkt dat 85% van de IJslanders “de rechten op hun energiebron terug wil winnen”, komt de zangeres in actie. “Waarom laten wij de bevolking van IJsland niet beslissen? We vragen de regering om de verkoop te stoppen en in een nationaal referendum vragen we de IJslanders of de toegang tot hun energiebronnen geprivatiseerd moet worden of niet”.

De overname door Magma is omstreden omdat het Canadese bedrijf om de aankoop mogelijk te maken een onderneming in Zweden heeft opgericht. Hiermee omzeilen ze Europese wetten die stellen dat bedrijven buiten de EU geen meerderheidsbelang mogen hebben in de energiebedrijven, meldt de Financial Post.

Björk maakt zich zorgen dat kleine bedrijven in de problemen komen: “Grote internationale bedrijven krijgen een korting op de energieprijzen, terwijl de lokale de volle pond moeten betalen […] IJslanders hebben een unieke relatie met geothermische energie – alle huizen in Reykjavik zijn op deze manier verwarmd. Het is goedkoop en het is altijd al publieke eigendom geweest.”

Energie-eigendom is een gevoelig onderwerp in IJsland. Het land genereert vrijwel al haar energie uit waterkracht en geothermische bronnen.

The Financial Post: Björk tries to block Magma Energy deal with takeover plan

Geef een reactie

Laatste reacties (29)