5

Black Lives Matter demonstreert in Londen na dood zwarte arrestant

Stenen werden gegooid en brandjes werden gesticht tijdens een demonstratie in het oosten van Londen op zondagavond. Aanleiding voor de demonstratie was de dood van Edir Frederico Da Costa, een 25-jarige arrestant die 6 dagen na zijn arrestatie overleed. De politie zou tijdens zijn arrestatie buitensporig geweld en traangas gebruikt. De protesten volgden de start van een onafhankelijk onderzoek naar de omstandigheden rondom de arrestatie van Da Costa.

Tijdens de demonstraties raakten zes politieagenten gewond. Vier van hen moesten naar het ziekenhuis. Vier demonstranten zijn gearresteerd. De demonstratie werd gesteund door de Black Lives Matter beweging in Groot-Brittannië. De familie van Da Costa was niet aanwezig, en steunde de demonstratie niet.

Da Costa werd op 15 juni aangehouden in Oost-Londen toen hij met twee anderen in een auto zat. Tijdens de arrestatie zou hij een gebroken nek en hoofdletsel hebben opgelopen. De politie zei aanvankelijk dat Da Costa ‘onwel werd’ en dat hij ‘een grote hoeveelheid drugs had geslikt’. Maar de onafhankelijke onderzoekscommissie geeft nu aan dat ze denken dat geweld en traangas is gebruikt tijdens de arrestatie.

Bron: The Guardian, NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (5)