62

Bleker roept Limburg op mazen in wet te zoeken

Europese regelgeving zit subsidiestop ecologische hoofdstructuur nog in de weg

Staatssecretaris Henk Bleker van economische Zaken, Landbouw en Innovatie roept Limburgers op om de mazen in wet te zoeken om boerenlandschappen te behouden ten opzichte van natuurgebieden.

Het kabinet Rutte stopt met de subsidiëring van de ecologische hoofdstructuur, het verbinden van een samenhangend netwerk van bestaande natuurgebieden. Alleen een Europese wet die stelt dat tientallen Natura-2000 gebieden in Nederland beschermd dienen te worden, zit het beleid van VVD en CDA nog in de weg.

Tijdens zijn bezoek aan de Limburgse Land- en Tuinbouwbond riep Bleker de Limburgers op om ‘in stilte’ de Europese regels te omzeilen.

Limburgers zijn meesters in het zoeken van praktische en pragmatische oplossingen in dit soort situaties. Ik zou zeggen: zoek die creatieve oplossingen. Doe het. En doe het vooral in stilte. Ik wil niet weten hoe u het doet, als het maar gebeurt”, zegt hij tegen een journalist van de Limburger.

De ecologische hoofdstructuur zou 90 procent van haar doelen bereikt hebben, maar volgens PvdA gedeputeerde Rein Munniksma brengt het kabinet de biodiversiteit in het gevaar. Bovendien gooit ze miljoenen euro’s weg omdat de werkzaamheden voor de ecologische hoofdstructuur niet afgemaakt kunnen worden.

Begin november kondigde Bleker aan dat provincies geen nieuwe verplichtingen mogen aangaan voor herindeling van landschap. Daardoor kunnen provincies bijvoorbeeld geen boeren landschap meer onteigenen voor het belang het behoudt van natuurgebieden.

Lees meer op Joop over de Ecologische hoofdstructuur: Provincies: Kabinet Rutte verwoest biodiversiteit

Limburger: Bleker: omzeil natuurregels in stilte
cc-foto: Roel1943

Geef een reactie

Laatste reacties (62)