51

Bleker schrapt bescherming van 63 natuurgebieden

UPDATE: Staatssecretaris vindt bedrijvigheid belangrijker dan natuurbehoud ... Natuurorganisaties spreken van 'anti-natuurmaatregelen' van Bleker

Staatssecretaris Bleker (Economische zaken, landbouw en innovatie) heft de bescherming van 63 van de 190 Nederlandse beschermde natuurgebieden op. Hij vindt dat zijn ministerie niet langer verantwoordelijk moet zijn voor deze gebieden omdat ze al door de Europese regels van Natura2000 beschermd worden.

Bleker vindt de maatregel onder andere nodig zodat meer ‘normale bedrijfsontwikkeling’, zoals het aanleggen van een weg of het bouwen van huizen, kan plaatsvinden. “Ach, niet elke eikenboom hoeft te worden beschermd.” Ook moet het niet meer zo moeilijk worden voor boeren om een camping te kunnen uitbreiden of weiden te kunnen verkopen, vindt hij.

Natuurmonumenten staat op zijn achterste benen na de aankondiging van Bleker. De natuurorganisatie meent dat alleen een lokaal bestemmingsplan de gebieden kan beschermen. Ze vreest dat landschappen als de Oosteinderspoel (een laagveenmoeras), de Tafelberg (een heidegebied in het Gooi) en de Kamerikse Nessen (een open landschap met natte graslanden) verloren gaan.

D66 is woest op de beslissing van Bleker.

Bleker wil de verantwoordelijkheid voor de Nederlandse natuur over de schutting gooien”, zegt Kamerlid Stientje van Veldhoven. “Maar hij weet nog helemaal niet of Brussel daarmee akkoord gaat. En zit Duitsland erop te wachten om het voortbestaan van kwetsbare natuursoorten van ons over te nemen?

Update vrijdag 11.00:

Natuurorganisaties spreken van ‘anti-natuurmaatregelen’. Veel dier- en plantensoorten zullen harde klappen oplopen door zijn bezuinigingen op natuurbeleid. Deze zijn volgens hem buiten proportie, zeggen zij in Trouw.

Trouw: Bleker ontneemt beschermde status van 63 natuurgebieden
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (51)