17

Bleker schuift verbod kip-stroombad vooruit

Elektrisch waterbad verdooft niet alle kippen… Verbod in 2010 al uitgesteld naar 2011... Bleker doet er negen maanden bij

Niet alle kippen die op hun kop in een elektrisch waterbad worden gehangen voordat ze worden gedood, worden door het bad verdoofd. Daarom zou de methode in 2010 verboden zijn, maar de sector kreeg uitstel tot 2011 omdat de alternatieve verdovingsvorm nog onvoldoende ontwikkeld zou zijn. Staatssecretaris Bleker (Landbouw) doet daar nu nog negen maanden bij. Dat schrijft onder meer dagblad Trouw.

Trouw schrijft:

Drie jaar geleden bleek uit een wetenschappelijk rapport dat miljoenen kippen onvoldoende bedwelmd aan de slachtlijn worden gehangen. Voor veel kippen is de elektrische stroom niet voldoende om buiten bewustzijn te raken. Terwijl wettelijk is vastgesteld dat elk dier moet worden blootgesteld aan een minimumstroomsterkte van 100 milliampère (mA) werden ook sterktes van 20 mA gemeten. De tijd dat zij met hun kop in het water hangen varieerde van 4 tot 16 seconden.

Bleker meldt aan de Kamer dat de nieuwe methode, de kopverdover, tegenvallende resultaten geeft. Welke tegenvallers dat zijn, meldt hij niet. Vorig jaar werd bekend dat het apparaat nog niet genoeg kippen per uur aan kan. Bleker is verder ook bang dat de slacht naar het buitenland verplaatst, want: “dat kan naast economische schade ook nadelig zijn voor het welzijn van de vleeskuikens door een toename van de transporttijd”.

Vanaf 1 september verplicht Bleker de industrie wel een hogere stroomsterkte in het elektrobad te gebruiken, om verdoving te garanderen. Het nadeel van hogere voltage is dat er bloedingen in de kip ontstaan en het vlees door de rode plekken nauwelijks nog verkocht kan worden.

De staatssecretaris van Landbouw lijkt de kippenindustrie goedgezind, maar de kippen wat minder. Zo heeft Bleker afgelopen zomer de kippensector nog eens tien jaar de tijd gegeven om snavels van kippen te verkorten. Trouw schrijft hierover:

Het afsnijden – met een heet mes waarbij bloedvaten, zenuwen, bot en huid worden geraakt – mocht eigenlijk al niet meer sinds 2001, maar de sector kreeg telkens een paar jaar ontheffing. Het verbod op het verwijderen van de achterste teen bij hanen heeft ook tien jaar uitstel gekregen.

Ook heeft Bleker vorige maand nog aan 23 legbatterijen ontheffing verleend. Ze mogen kippen, ondanks een Europees verbod vanaf 2012, voorlopig toch nog elk op een oppervlak van 23,5 bij 23,5 centimeter houden. Bleker excuseert zich en noemt de reden ‘overmacht’. De bedrijven hebben al een vergunning aangevraagd voor een diervriendelijker verblijf, maar hebben deze nog niet ontvangen.

Trouw: Weer uitstel verbod op stroombad kip

Geef een reactie

Laatste reacties (17)