Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bleker wijst reservaten aan, maar kiest voor doorvissen

  •  
16-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
visserijBlekerEU.jpg
VIDEO: Een chapeau voor Bleker van Greenpeace, maar is een oppervlakte van 10 tot 15 procent  zeereservaat genoeg om de visstand te herstellen?
In de Noordzee komen drie zeereservaten waar helemaal niet meer gevist mag worden. Dat maakte staatssecretaris Henk Bleker vrijdagavond duidelijk in Uitgesproken. Met het oog op de Doggersbank, het Fries Front en de Klaverbank wordt zo’n 10 tot 15 procent van de Noordzee afdekt voor de visserij.
Bleker moet mee met de lijn die Eurocommissaris Maria Damanaki heeft getrokken. Zij is voor fors ingrijpen in de visserij. “Anders houden we geen vis meer over en zullen in 2022 slechts 8 van de 136 vissoorten op een acceptabel niveau zitten”, ze ze afgelopen woensdag in het Europees parlement. Europa heeft afgelopen week haar nieuwe visserijbeleid kenbaar gemaakt. Om de overbevissing terug te dringen, worden voorzichtige quota vastgesteld, zeereservaten benoemd en wordt meer gelet om een duurzame visvangst om de bijvangst terug te dringen.
Greenpeace die Bleker al langer op het hart drukte dat hij zo snel mogelijk voor reservaten moest zorgen, is blij met de beslissing van de staatssecretaris.
We feliciteren de staatssecretaris”, meldde een woordvoerder aan Trouw. Toch had de milieuorganisatie graag gezien dat zeker 25 procent was aangewezen. “Uit onderzoek blijkt dat wanneer je 25 procent van het gebied afsluit, de visstand zich herstelt.
Nederland staat voor het grootste gedeelte achter het beleid van Damanaki. De verantwoordelijkheid voor dit beleid komt bij de nationale overheden te liggen. Ondanks de zeereservaten wil Bleker zich toespitsen op het verminderen van de bijvangst. Nu bedraagt die soms wel zo’n 60 procent. Volgens de nieuwe regels mag die bijvangst niet meer in zee worden teruggegooid en worden deze vissen meegeteld in de visquota. Dat dwingt vissers er toe om duurzame maatregelen te nemen.
Met quota wil Bleker voorzichtig omgaan.   “Er is niets beroerder als je hele forse ingrepen moet plegen als je van het ene op het andere jaar heel fors in de quota naar beneden moet. Dat is voor de sector ook heel slecht. Dus je kunt beter aan de voorzichtige kant opereren, zodat die visstand ook wat kan hebben, want er kunnen behalve visserij ook andere oorzaken zijn waardoor het minder goed gaat met bepaalde soorten. Dus ik ben voor een voorzichtige lijn zodat we niet noodmaatregelen hoeven te nemen.
Lees het hele interview met Bleker bij Uitgesproken VARA.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.