18

Blij met fijnstof

Na lang wachten eindelijk eerste landelijke fijnstofmeting .... Iedereen met het meetapparaatje mag vandaag zelf meten

Na maanden wachten op goed weer is het vandaag eindelijk zover: de hele dag is het fijnstofdag. Duizenden mensen meten vandaag voor het eerst de concentratie fijnstof in hun straat met hun smartphone.

Met de eerste nationale fijnstofmeting wilt het Longfonds in kaart gaan brengen hoeveel fijnstof er in de lucht zit, hoe groot de deeltjes zijn en wat de samenstelling is.
Iedereen die mee wilde doen, kon de afgelopen maanden via internet een gratis meetapparaatje bestellen en de daarbij behorende app downloaden. Het meetapparaat, een klein opzetstukje,  kan op een smartphone worden gezet, zodat je de concentratie fijnstof kunt meten met je eigen telefoon.
De metingen moeten leiden tot een soort ‘fijnstofkaart’ van Nederland. Via de website van het Longfonds zijn alle metingen zien. Het Longfonds wil dat er vooral tijdens de spits gemeten wordt.
De fijnstofmeting was al maanden geleden aangekondigd, maar door het slechte weer van de afgelopen tijd, werd de dag steeds uitgesteld. Het moet namelijk volledig zonnig zijn zodat het meetapparaat de kleine stofdeeltjes goed kan waarnemen.
Op de website van het Longfonds kun je zien waar de metingen zijn gedaan en wat de resultaten zijn.
Fijnstof in de lucht is slecht voor de gezondheid. Het kan longziekten als astma en COPD veroorzaken of verergeren. Mensen die aan de rand van een snelweg wonen hebben vaak meer chronische gezondheidsklachten dan mensen die in een schonere omgeving leven.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)