35

Blijft het Verenigd Koninkrijk verenigd?

Schotten naar de stembus ... Zeer hoge opkomst verwacht; 97 procent stemgerechtigden heeft zich geregistreerd

Donderdag gaat Schotland naar de stembus om te bepalen of het land na 300 jaar afscheid neemt van het Verenigd Koninkrijk. Een recordaantal kiezers heeft zich geregistreerd om te stemmen: maar liefst 97 procent van de stemgerechtigden wil antwoord geven op de vraag: ‘Moet Schotland een onafhankelijk land worden?’ In totaal zijn meer dan 4 miljoen mensen stemgerechtigd.

Ruim twee jaar geleden stemde de Britse premier Cameron in met een referendum over afscheiding van Schotland. Destijds was slechts eenderde vóór onafhankelijkheid. Dat is nu wel anders; het lijkt een ware nek-aan-nekrace te gaan worden. Uit de laatste peilingen blijkt het verschil tussen het ja- en het nee-kamp verwaarloosbaar, schrijft NOS. Ook is er een grote poel van zwevende kiezers: één op de tien Schotten zou nog geen besluit hebben genomen.

De afgelopen maanden heeft de YES-campagne flink aan populariteit gewonnen. Naar de uitslag van het referendum wordt dan ook vol spanning uitgekeken. Eén van de speerpunten van de YES-campagne is olie. Volgens premier Alex Salmond, leider van de Scottish Nationale Party (SNP) zou Schotland één van de rijkste landen ter wereld kunnen worden, dankzij de olie-inkomsten. Momenteel gaan alle oliewinsten in een grote Britse pot, maar als het aan Salmond ligt wordt dat in de toekomst anders: dan krijgt Schotland zijn eigen oliewinsten. Cameron en andere tegenstanders van de afscheiding benadrukken echter dat het nu al lastig is om de olie te winnen en dat de olievoorraad uiteindelijk zal zijn uitgeput.

Ook de Amerikaanse president Barack Obama heeft zich inmiddels in de vraag of afscheiding gewenst is of niet gemengd. Hij zegt te hopen dat Schotland bij het Verenigd Koninkrijk blijft. Het Witte Huis liet op Twitter weten:

Het Verenigd Koninkrijk is een bijzondere partner voor Amerika en een positieve kracht in een instabiele wereld. Ik hoop dat het sterk, robuust en verenigd blijft”

De stembussen zijn om 7 uur open gegaan en sluiten om 22.00 uur. De uitslag wordt vrijdag verwacht. Salmond roept de Schotten op om deze kans op onafhankelijkheid ‘niet door onze vingers te laten glippen’, Cameron heeft de Schotten op zijn beurt meer autonomie beloofd.

Lees ook op Joop de opinie van Bart Manders: Cameron kan smeken wat hij wil, de Schotten wantrouwen hem

Trouw: Obama hoopt dat Verenigd Koninkrijk verenigd blijft
NOS: Schotten na 300 jaar onafhankelijk?
Nu.nl: Wat u moet weten over het Schotse referendum

cc-foto: Jean Gouders

Geef een reactie

Laatste reacties (35)