125

Blok breekt impasse woningmarkt

Kabinet bereikt principeakkoord met D66, SGP en ChristenUnie ... Regeerakkoord wéér opengebroken ... Bouwers en makelaars blij, oppositie minder

Het kabinet heeft een principeakkoord bereikt over de hervorming met de woningmarkt. Eerder gaf het CDA aan niets te zien in de plannen van de VVD en de PvdA. Omdat het kabinet in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft, dreigde het CDA de plannen daar te blokkeren. Onderling overleg resulteerde afgelopen zondag in niets. Het kabinet heeft met het principeakkoord nu een andere meerderheid gevonden: D66, ChristenUnie en SGP zijn met de PvdA en VVD tot een akkoord gekomen. Het kabinet moet nu wel wéér het regeerakkoord openbreken om de nieuwe maatregelen op te nemen. Verwacht wordt dat dit wel vaker zal gebeuren in de toekomst.


Update 14.00 Makelaars en bouwers positief
De Nederlandse makelaarsvereniging NVM reageert positief op het akkoord over de woningmarkt. Dat meldt de NOS. Bouwend Nederland zegt dat de ingrepen goed zijn voor de bouwsector. Ook de vakbond Zelfstandigen Bouw reageert verheugd. De vakcentrale CNV is tevreden,”al slaat het akkoord een gat in de begroting”.

Update 11.40

SP-leider Emile Roemer vreest dat het akkoord van de ‘gelegenheidscoalitie’ een vernietigende uitwerking zal hebben op huurders en op de sociale woningbouw in Nederland. Roemer:

De gelegenheidscoalitie blaas de huursector gewoon op. De huren gaan enorm omhoog, corporaties moeten huurwoningen verkopen en de heffing voor corporaties wordt amper verlaagd. Huurders zijn de dupe van dit akkoord.”

Update 11.15

Een overzicht van alle maatregelen vindt u hier

Update 10.00

Alle fracties hebben ingestemd met het principeakkoord. Daarmee heeft Blok groen licht gekregen om de plannen door te zetten. Om 10.30 volgt een persconferentie.

Update 08.45

Hoewel minister Blok nog officieel moet bekendmaken wat er zoal in het akkoord staat, somt dagblad Trouw de maatregelen als volgt op:

– De huren stijgen geen 9 procent, maar maximaal 6,5 procent.
– De verhuurdersheffing voor woningcorporaties daalt; die wordt 1,75 miljard in plaats van 2 miljard
– De aflossingstermijn voor nieuwe hypotheken gaat van 30 naar 35 jaar
– Het wordt mogelijk om niet meer de hele hypotheek af te lossen: 50 procent in plaats van volledig. Het leidt er wel toe dat er minder hypotheekrente kan worden afgetrokken.
– 150 miljoen gaat er naar een fonds voor energiebesparing
– 50 miljoen komt er voor een speciaal fonds voor startersleningen; was 20 miljoen
– De btw op renovatie gaat van 21 naar 6 procent; maatregel geldt voor een jaar
– Huurders die er in inkomen op achteruit gaan krijgen onder bepaalde omstandigheden huurverlaging
– De huurhoogte wordt niet gekoppeld aan de WOZ-waarde. Punten gaan de huur bepalen.
– Het wordt aantrekkelijker gemaakt om lege kantoorpanden om te bouwen tot woonruimte
– Institutionele beleggers krijgen meer ruimte om woningen van corporaties te kopen

Eerder:

Minister Stef Blok (Wonen) heeft dinsdagavond laat bekend gemaakt dat de partijen tot een principeakkoord zijn gekomen. Woensdag bespreken de betrokken fracties het akkoord en rond 11.00 uur worden tijdens de persconferentie nadere details bekend gemaakt.

Volgens NOS-verslaggever Ferry Mingelen zou in het akkoord staan dat de BTW op onderhoud en renovatie wordt verlaagd van 21 procent naar 6 procent, hoeven de corporaties tijdelijk maar 1,75 miljard euro af te dragen in plaats van 2 miljard en worden de hypotheekregels voor starters versoepeld. Zou zou alleen de helft van de hypotheek verplicht terug betaald moeten worden. Daar tegenover zou de hypotheekrenteaftrek wel meer worden uitgekleed. Ook zou er in het akkoord staan dat de huurverhoging van maximaal negen procent terug zou gaan naar 6,5 procent.

NOS: Akkoord over woningmarkt

Eerder verscheen op Joop: Kabinet bereid tot versoepeling hypotheekregels

Geef een reactie

Laatste reacties (125)