Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Blok-hypotheek' blijkt peperduur

  •  
22-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
blok_300.jpg
Update: Oppositie haalt schouders op ... Constructie om starters te 'helpen' kost in praktijk tienduizenden euro's méér ... Lagere lasten maar veel meer rente en flinke schulden
De zogeheten Blok-hypotheek, een constructie die is ontworpen om het voor starters makkelijker te maken een huis te kopen, pakt in de praktijk peperduur uit voor de doelgroep. Dat blijkt uit onderzoek van De Hypotheker op verzoek van De Volkskrant.
De Volkskrant schrijft:
5126331727_3f9bb454aa
Kopers die kiezen voor een ‘Blok-hypotheek’ besparen weliswaar zo’n honderd euro op hun maandlasten, maar zijn op termijn al gauw 60 duizend euro méér kwijt aan rente dan kopers die hun annuïteitenhypotheek volledig aflossen. Bovendien blijft een restschuld over. Bij hogere hypotheken loopt het renteverschil tussen de twee hypotheekvormen zelfs in de tonnen.
De woordvoerster van de VVD-minister voor Wonen verklaart tegenover de krant: ‘Het klopt dat de nettolasten hoger zijn, maar kopers hoeven natuurlijk niet voor deze hypotheekvorm te kiezen. We wilden starters alleen een extra keuze bieden. Een hypotheek is altijd maatwerk.’
De constructie, die tegen alle kabinetsvoornemens in ingewikkeld en voor kopers moeilijk te doorgronden is, komt uit de koker van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Banken zijn er niet over geraadpleegd. Donderdag meldde het Financieele Dagblad al dat de banken nog veel vragen hebben over de plannen van Blok.
Update 13:40 De oppositiepartijen die de plannen van Blok mogelijk maken, halen hun schouders op over het feit dat starters het schip ingaan. Kamerlid Kees Verhoeven (D66) twittert: Ondanks alle spotjes op radio en tv, was het voor de Volkskrant vandaag voorpaginanieuws: “Geld lenen kost geld”. De Volkskrant schrijft:
‘Dit is niets nieuws, want het stond ook al gewoon in het Woonakkoord. De rentelasten zijn inderdaad hoger, maar daar staat tegenover dat de maandlasten dertig jaar lang structureel lager zijn, met zo’n 15 tot 20 procent’, aldus Elbert Dijkgraaf van de SGP. Hij wijst er verder op dat de renteschuld op termijn door de structurele inflatie zal worden ‘uitgehold’. 
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.