37

Blok bij VN: Rusland mag niet langer zwijgen over MH17

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft Rusland opgeroepen verantwoordelijkheid te nemen in het onderzoek naar de ramp met MH17, dat meldt Nieuwsuur na uitspraken van Blok in de VN-Veiligheidsraad, waar Nederland nu tijdelijk lid van is. Blok:

Als het gaat om het vaststellen van de waarheid en het afleggen van verantwoording over wat er met MH17 is gebeurd, heeft geen enkele staat het recht om te zwijgen. Integendeel. Het heeft de plicht om constructief samen te werken. Om de waarheid te belichten, niet om het te verdoezelen met voortdurende mist.

De minister riep Moskou opnieuw op om mee te werken aan het vinden van de daders en genoegdoening voor de nabestaanden, en sprak de hoop uit dat de rest van de wereld zich achter Nederland schaart. Vorige week bleek dat de BUK-raket waarmee in juli 2014 vlucht MH17 werd neergehaald, afkomstig was van een onderdeel van het Russische leger in Koersk. Dat maakte het hoofd van de landelijke recherche Wilbert Paulissen bekend namens het JIT, het internationale team dat onderzoek doet naar de aanslag op MH17, na uitvoerig onderzoek naar de beelden uit Oekraïne en Rusland. Nederland én Australië stelden Rusland daarop aansprakelijk voor de vliegramp, die aan 298 mensen het leven kostte. Rusland ontkent nog steeds in alle toonaarden.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)