11

Blunderdokters gewoon weer aan de slag

Dertien artsen met beroepsverbod werken toch weer met patiënten

In totaal dertien artsen zijn ondanks een beroepsverbod van de tuchtrechter gewoon weer aan de slag. Ze kregen een verbod vanwege medische blunders, maar werken inmiddels toch weer met patiënten in binnen- en buitenland. Dat meldt RTL Nieuws.

Het gaat om in totaal dertien artsen en therapeuten die op de zwarte lijst in Nederland of Groot-Brittannië zijn geplaatst na een uitspraak van de tuchtrechter. De uitspraak kwam na het voorschrijven van verkeerde medicijnen, mislukte borstvergrotingen of seksueel misbruik. Door een beroepsverbod zou voorkomen moeten worden dat ze opnieuw in de fout gaan. ‘Maar een deel van de veroordeelde medici trekt zich daar weinig van aan’, aldus RTL Nieuws.

De researchredactie van RTL Nieuws ging de gangen van tientallen medici met een beroepsverbod na en vond uit:

“Zo is een arts met een beroepsverbod in Nederland nu actief als huisarts in Duitsland. Een andere arts is aan de slag gegaan als plastisch chirurg in België. En een aantal andere veroordeelde artsen en therapeuten werken nu in ons eigen land als alternatief genezer, psychoanalyticus of psycholoog. Opmerkelijk genoeg is dit niet verboden.”

In Nederland zijn vier artsen aan het werk die eigenlijk een beroepsverbod hebben. Ze staan in Groot-Brittannië op de zwarte lijst, maar in Nederland staan ze nog altijd geregistreerd in het zogenaamde BIG-register. Zo heeft de Britse tuchtrechter geoordeeld dat een Nederlandse arts kwetsbare patiënten heeft uitgebuit en hen blijvende schade heeft toegebracht. De arts heeft nu een kliniek in Rotterdam en behandelt daar onder meer kankerpatiënten. 

Het ministerie van Volksgezondheid laat desgevraagd aan RTL Nieuws weten dat het de straf die de vier artsen in Groot-Brittannië opgelegd hebben gekregen zal overnemen: hun BIG-registratie als arts in Nederland wordt geschrapt en ze krijgen een beroepsverbod.

RTL Nieuws: Blunderdokters werken toch weer met patiënten

cc-foto: Best in Plastics

Geef een reactie

Laatste reacties (11)