102

Boegbeeld PvdA Rotterdam gooit handdoek in de ring

[Update] Positie wethouder Dominic Schrijer onhoudbaar geworden ... Eigen PvdA zegde vertrouwen in hem op ... Dominic Schrijer was lang gezicht nieuwe koers PvdA ... Conflict over bezuinigingen op Sociale Zaken kost hem de kop

De Rotterdamse wethouder Dominic Schrijer van Sociale Zaken gooit de handdoek in de ring. Hij heeft zojuist bekend gemaakt dat hij opstapt, zo meldt de NOS. Schrijers positie was onhoudbaar geworden, nadat gisteren de rest van het college, inclusief zijn collega PvdA-bestuurders en de PvdA-raadsfractie het vertrouwen in hem hadden opgezegd. Schrijer wilde niet meer dan 100 miljoen euro bezuinigen op de bijstand en armoedebestrijding. Het college en Schrijers eigen PvdA willen dat wel.

Wethouder Schrijer over de crisis by rtvrijnmond

Update maandag 17.00

Een conflict over bezuinigingen op het gebied van Sociale Zaken, Schrijers portefeuille, veroorzaakte maandaag een breuk met de rest van het college en zijn mede-PvdA-bestuurders in het bijzonder. PvdA-Wethouders Jantine Kriens en Hamit Karakus spraken maandag harde woorden over het voormalige boegbeeld van de Rotterdamse PvdA. Zij zeiden het vertrouwen in hem op en hebben aangegeven door te willen met het college, zo meldt onder andere de Volkskrant. Schrijer neemt dinsdag een besluit over zijn politieke positie.

RTV Rijnmond meldt dat Schrijer zelf dinsdag een besluit zal nemen over zijn politieke toekomst. Maandagmiddag komen de gemeenteraadsfracties bij elkaar om zich te beraden over de vraag hoe het nu verder moet. Zowel VVD als CDA zijn niet blij met de gang van zaken. Fractievoorzitter Maarten van de Donk van de VVD: “Schrijer neemt met zijn uitspraken een voorschot op de onderhandelingen, dat is erg onhandig”.

Update 16.00

Schrijer, wethouder Werk, Sociale Zaken & Stedelijke Economie, stelde een pakket bezuinigingsmaatregelen voor dat de rest van het college, maar ook zijn eigen PvdA, niet ver genoeg gaat.

Schrijer noemde de houding van zijn eigen partij maandagochtend “asociaal” en vroeg zich hardop af of de PvdA nog wel deel moest uitmaken van het college met de VVD, D66 en het CDA. “We zien de bezuinigingen op bijstand harder oplopen dan het kabinet heeft berekend. Er is geen stad waar zoveel bezuinigd wordt op de bijstand als Rotterdam”, aldus de wethouder. Hij dreigde vervolgens zelf op te stappen als de PvdA niet uit het bestuur zou stappen.  

Schrijer is al zeventien jaar actief politicus in Rotterdam. Hij begon als deelraadslid in Charlois en werd in 2006 wethouder. Hij werd gezien als het gezicht van de nieuwe PvdA-koers. Maandag heeft hij voorafgaand aan het vertrouwelijk overleg over de invulling van bezuinigingen de publiciteit gezocht met een verhaal dat volgens zijn partijgenoten niet alleen zeer schadelijk is voor de PvdA, maar ook totaal onwaar, zo meldt de Volkskrant. Zij spraken dan ook harde woorden over de leider van de Rotterdamse afdeling.

PvdA-fractievoorzitter Richard Moti:

Hij heeft de naam van de PvdA bezoedeld en besmeurd. Dit is ongehoord. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een wethouder zijn eigen partij zo vanuit het niets aanvalt.”

Zelf spreekt Schrijer van een schisma in de PvdA Rotterdam. Volgens hem willen zijn partijgenoten in het college, de fractie en het afdelingsbestuur onder druk van het recent overeengekomen bestuursakkoord tussen Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen een ‘sociale kaalslag’ doorvoeren in Rotterdam. “Daar wil ik niet aan meewerken.”

In de officiële verklaring zegt PvdA Rotterdam:

De fractie van de PvdA Rotterdam heeft vandaag het vertrouwen in wethouder Schrijer (Sociale Zaken) opgezegd. Directe reden voor het opzeggen van het vertrouwen is dat Schrijer met onjuiste informatie naar buiten is getreden en hierdoor een onwerkbare werkrelatie heeft gecreëerd met zijn eigen partij.

Update 14.15

De Pvda-wethouders Jantine Kriens en Hamit Karakus willen doorgaan met het Rotterdamse college van PvdA, VVD, D66 en CDA. Dat verklaarde Karakus vandaag, nadat de wethouders unaniem het vertrouwen in PvdA-wethouder Dominic Schrijer hadden opgezegd, zo meldt de Volkskrant.

Volgens Karakus schetst Schrijer een onjuist beeld van de nood op Sociale Zaken in Rotterdam. “We komen geld tekort en hebben daarover binnen de partij gesproken, maar hebben daaraan nog nooit conclusies verbonden. Daarvoor gingen we nu om tafel met het college.”

Update 13.30

De Rotterdamse wethouders zeiden maandagochtend unaniem het vertrouwen op in Schrijer. Volgens een woordvoerder van het college heeft het opgezegde vertrouwen niets te maken met inhoudelijke besprekingen van de bezuiniginsplannen, omdat de partijen daar nog niet aan toe waren gekomen. Dat meldde het Dagblad van het Noorden.

Lees meer bij de Volkskrant: Knetterende ruzie maakt einde aan politieke carrière Schrijer

Dagblad van het Noorden: Vertrouwen weg in Rotterdamse wethouder

De Stentor: Politieke ster Schrijer gedoofd

Trouw: Lot wethouder lijkt bezegeld

Geef een reactie

Laatste reacties (102)