62

Boer Bleker ruilde landbouwgrond om voor natuurgebied

Hypocrisie van de dag: Staatssecretaris Henk Bleker (CDA) sceptisch over  opoffering landbouwgrond voor natuur, vangt er intussen geld voor

Henk Bleker heeft 6 hectaren van zijn erf in Vlagtwedde ingeruild voor natuur. Dat leverde hem in totaal 174.372,96 euro op zo blijkt uit gegevens van de provincie Groningen die door een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) in handen zijn gekomen van Trouw.

De CDA staatssecretaris vindt het inruilen van landbouwgrond voor natuur geen goede ontwikkeling. Hij besloot fors te bezuinigen op de subsidie voor natuurontwikkeling. Het ministerie van landbouw wilde aanvankelijk de informatie over de landruil niet naar buiten brengen omdat die ‘niet in de geest van openheid past’. De provincie Groningen heeft altijd ontkend dat Bleker natuursubsidie aanvroeg voor zijn landgoed.

In 2005 vroeg Bleker de subsidie aan. De Subsidieregeling Natuurbeheer 2000 stelt dat boeren een vergoeding krijgen als zij een stuk landbouw opgeven als natuurgebied omdat het stuk land dan in waarde daalt. Aanvankelijk werd voor 9,37 hectares subsidie aangevraagd, maar werd alleen voor 6 hectare goedgekeurd. De familie Bleker heeft het hele subsidiebedrag overigens niet ontvangen.

Lees meer bij Trouw: Boer Bleker ontvangt zelf natuursubsidie
cc-foto: Buitenhof

Geef een reactie

Laatste reacties (62)