Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Boete op solidariteit'

  •  
18-09-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
nieuwsuur_kostendelersnorm.jpg
Terugkijken: Nieuwsuur over de schrijnende gevolgen van de kostendelersnorm
Een ‘boete op solidariteit’, zo wordt de kostendelersnorm ook wel genoemd. Waar het op neerkomt is dat sinds 1 januari dit jaar mensen die bij elkaar inwonen geen dubbele uitkering mogen ontvangen en dus gekort worden omdat ze hun uitkering kunnen ‘delen’ en dus op papier minder nodig hebben. Maar in de praktijk leidt dat tot bizarre situaties.
In een reportage van Nieuwsuur was vrijdagavond te zien hoe steeds meer mensen aan moeten kloppen bij daklozenopvang omdat ze door de kostendelersnorm nergens meer terecht kunnen. Dat aantal is de afgelopen maand verviervoudigd, aldus Nieuwsuur.
Het actualiteitenprogramma bracht onder andere het verhaal van een vrouw die een dakloze in huis nam en daarna gekort werd op haar huurtoeslag en alleenstaande oudertoeslag waardoor ze er 500 euro op achteruit ging.
De dakloze, een man op wie ze paste toen hij nog een klein kind was, heeft geen recht op een uitkering omdat hij bij iemand inwoont met een inkomen en dus kunnen ze allebei geen kant op. Want als je geen recht hebt op een uitkering, kom je ook niet in aanmerking voor een eigen woning.
Omdat mensen het door de kostendelersnorm steeds moeilijker vinden iemand in huis op te vangen omdat ze dan gekort worden en omdat daklozen soms niet de oorzaak willen zijn van geldzorgen bij de mensen bij wie ze aankloppen, gaan ze naar de daklozenvakbond voor een postadres. Maar zodra je daar een postadres hebt, moet je daar ook slapen met alle maatschappelijke kosten van dien.
Mantelzorgers Ook mantelzorgers hebben last van de kostendelersnorm. Nieuwsuur interviewde een man die bij zijn moeder woont om haar te verzorgen, maar daardoor op zijn uitkering wordt gekort en in financiële problemen is gekomen. De man in Nieuwsuur:
Ik bespaar al jaren duizenden euro’s op zorg omdat ik gratis mantelzorg verleen. Maar nu word ik gekort, terwijl ik juist meer kosten moet maken (…).
Reinier Schippers van het ‘Groot Maatschappelijk Opvang/GGZ Overleg’ verzamelde met en verschillende maatschappelijk organisaties meer voorbeelden van mensen die op deze manier in de problemen zijn gekomen door de nieuwe wet. Hij bundelde in het zwartboek Kostendelersnorm dat hij maandag overhandigt aan de Amsterdamse wethouder Arjan Vliegenthart (SP).
Bekijk de reportage hier terug.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.