40

‘Boete voor landen die EU-begrotingsregels niet in grondwet zetten’

Boetes moeten noodfonds versterken waar zwakke EU-lidstaten dan weer beroep op mogen doen

Lidstaten van de Europese Unie die weigeren om de nieuwe regels voor het begrotingsdiscipline op te nemen in de grondwet, moeten een boete krijgen van het Europese Hooggerechtshof. Deze kan volgens een nieuw conceptvoorstel oplopen tot 0,1 procent van het bruto binnenlands product, de zogenoemde ‘gouden regel’.

De minister van Financiën van de Europese Unie overleggen volgende week over het voorstel. In eerdere versies van het verdrag stond eerder alleen dat landen elkaar konden aanklagen bij het Europees gerechtshof als een ander lidstaat de regels niet had opgenomen in de grondwet.

De verwarring van het fiscale verdrag moet er voor zorgen dat het marktvertrouwen in overheidsfinancien weer herstelt. Voor Oost-Europese landen die zich net bij de EU hebben aangesloten is het een zware maatregel. Wanneer landen tekenen, moeten ze binnen een jaar de regel in hun grondwet hebben verankerd of een vergelijkbare wet hebben opgenomen om het begrotingstekort niet hoger op te laten lopen tot 0,5 procent van het bruto binnenlands product.

Het geld dan de EU via boetes binnenkrijgt zal gebruikt worden om het permanente noodfonds van de EU te versterken die waarschijnlijk vanaf juli dit jaar wordt ingevoerd.

Volkskrant: EU wil landen beboeten als ze de ‘gouden regel’ niet opnemen in grondwet

cc-foto: Jeremy Vendel

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (40)